Visitar Carcasona era un dels viatges que teníem pendents des de fa bastant de temps, ja que ens ho havia recomanat molta gent i ho tenim a 3 hores de casa en cotxe, oblidant-nos d’avions i trens. Comencem!

Continguts de l'entrada

Narbona, primera parada

Sortim de casa direcció Carcasona ben d’hora, però abans farem la nostra primera parada a Narbona, ciutat al sud de França per on passa el Canal de la Robina.

A Narbona vam passejar tranquil·lament pel centre històric on vam poder visitar la Catedral de Sant Just i Sant Pastor, una antiga catedral dins el conjunt monumental del Palau dels Arquebisbes de Narbona. L’accés a la catedral i claustre és gratuït, només es paga entrada per accedir al tresor de la catedral que, conté, entre molts altres objectes de culte, la tapisseria de La creació del món feta el segle XV pels artesans de Brussel·les, la placa de marfil amb escenes evangèliques (feta al segle X), manuscrits i un cofre reliquiari. L’horari de la catedral és de 9 a 12h i de 14 a 18 h. tot l’any.

Interior de la Catedral de Sant Just i Sant Pastor, Narbona

Interior de la Catedral de Sant Just i Sant Pastor, Narbona

Altres punts d’interès de la ciutat de Narbona són el Palau dels Arquebisbes -des d’on es pot veure un tros de l’antiga calçada de la Via Dolomita-, l’església de Sant Sebastià (Eglise Saint Sebastien) i, de camí al mercat de la ciutat, ens trobem amb el Canal de la Robina i el Pont dels Mercaders (Pont donis Marchands) on passegen les típiques barques de fusta.

Canal de la Robina, Narbona

Canal de la Robina, Narbona

I així és com arribem a Les Halles de Narbonne, un mercat tradicional amb molta varietat de productes i diverses paradetes on s’hi pot menjar directament a allà.

Mercat Les Halles de Narbonne, Narbona

Mercat Les Halles de Narbonne, Narbona

Val a dir que la nostra visita a la ciutat de Narbona va estar acompanyada de pluja i el nostre itinerari va ser totalment improvisat… una mica en funció del que la pluja ens deixava fer. Proper dia que tornem a passar per aquí ens apuntem per visitar les galeries subterrànies Horreum Romain del segle I a.C., on diuen que els romans ho utilitzaven com a magatzems.

En aquest dia de pluja vam dinar a la creperia La Rencontre, situada a prop del Centre cultural i espai jove de Narbona, triant el menú de migdia per 9’5€; vam tastar la típica galette, amanida i crep de xocolata. Tot boníssim!

Ara sí que sí, tot a punt per dirigir-nos a Carcasona. Des de Narbona tenim una hora de trajecte en cotxe i ja hi som!

Carcasona, una bonica ciutadella medieval

Arribem a Carcasona i anem a buscar l’apartament que havíem reservat a través d’Airbnb. El cert és que la ubicació de l’allotjament és perfecte, al costat de la porta del Pont Vell que dóna accés al castell de Carcasona.

El Castell de Carcasona disposa de 52 torres i 3 kilòmetres de muralla. En certa manera, ens recorda al Poble Espanyol de Barcelona; una muralla que envolta un castell gegant amb una petita ciutat interior amb diferents negocis de restauració, artesania i souvenirs. També, dins de la fortificació del castell es pot visitar la basílica Saint-Nazaire.

Vistes de la ciutat, des del Castell de Carcasona

Vistes de la ciutat, des del Castell de Carcasona

Un cop vist el Castell de Carcasona, ja només falta conèixer l’altra part de la ciutat, la coneguda com a “ciutat nova”. Un pla ideal per conèixer més a fons la seva gent és visitant el mercat de fruita i verdura de la Place Carnot. L’horari d’aquest mercat és de 7 a 12:30h. els dissabtes als matins.

Mercat de fruita i verdura de la Place Carnot, Carcasona

Mercat de fruita i verdura de la Place Carnot, Carcasona

Com a fans incondicionals d’aquest tipus de mercats, vam decidir comprar tomàquets, espàrrecs, ous i formatge per gaudir d’un sopar d’allò més bo i ecològic, després d’haver-nos excedit una mica en àpats anteriors…

Productes comprats al Mercat de fruita i verdura de Carcasona

Productes comprats al Mercat de fruita i verdura de Carcasona

Què cal tenir en compte al viatjar a Carcasona?

  • Pel que tenim entès, viatjar a Carcasona en plena època d’estiu és una molt mala idea ja que hi ha molta gent. Al maig o al setembre són, segurament, els millors mesos per visitar la ciutat.
  • Els hotels de l’interior de la muralla de Carcasona són, evidentment, molt més cars que els que podem trobar a l’exterior. De la “ciutat nova” al Castell de Carcasona no hi ha més que 10-15’.
  • Els horaris comercials i de restaurants acostumen a avançar-e entre una i dues hores respecte a l’horari que nosaltres estem acostumats. Per tant, és normal que a les 21:30-22h. molts llocs ja estiguin tancant cuina.

Abadia de la Grassa

En aquest viatge al sud de França també vam visitar l’Abadia de la Grassa, una antiga abadia benedictina situada al poble de la Grassa (Lagrasse). Es tracta d’una localitat a les afores de Carcasona (40 minuts), menudet i bonic, amb cases i carrers de pedra, finestres pintades de colors i un riu que divideix el poble amb l’abadia.

Visitant el poble de la Grassa

Visitant el poble de la Grassa

Maternitat d’Elna, una història d’esperança

A hora i mitja de Carcasona i, ben a prop de Perpinyà, ens trobem amb un petit poble anomenat Elna. Fem parada allà per visitar la Maternitat d’Elna, una institució humanitària dedicada a ajudar dones, sobretot exiliades, fundada el 1939 per la suïssa Elisabeth Eidenbenz. Val a dir que en aquest edifici hi van néixer uns 600 nens, fills de refugiades de la Guerra Civil espanyola que estaven internades en camps propers a Elna.

Edifici de la Maternitat d’Elna

Edifici de la Maternitat d’Elna

El preu de l’entrada a la Maternitat d’Elna és de 4’5€ per adult, sense descomptes ni el pack per visitar dos museus més. La visita és al propi edifici de la maternitat, el qual ha estat reconstruït i disposa de panells informatius que expliquen amb tot detall la trajectòria de la maternitat.

Coneixent la història de la Maternitat d’Elna

Coneixent la història de la Maternitat d’Elna

En general ens va agradar molt poder conèixer aquesta història tan exemplar i, a la vegada, viscuda de nou en l’època actual de refugiats de guerra en què ens trobem.

Cotlliure, tot una sorpresa

La darrera parada d’aquesta escapada al sud de França és Cotlliure, un antic poble de pescadors i vinyataires. Aquest poble és conegut per ser motiu d’inspiració per a pintors com Picasso o Dalí, entre d’altres.

Passejant pels carrers de Cotlliure

Passejant pels carrers de Cotlliure

Cotlliure ens va semblar un punt turístic en el mapa, igual que podria ser Cadaqués. L’encant de les vinyes, la vegetació, el mar, les cases baixes, els vaixells de pescadors… un poblet de la costa mediterrània en tota regla. En aquest poble podem veure el Castell Reial de Cotlliure i la zona de platja que queda envoltada del passeig amb restaurants i botiguetes que s’endinsen en el poble pels carrerons de pedra, i colors d’estiu.

Platja de Cotlliure

Platja de Cotlliure

A Cotlliure vam dinar a la Creperia Bretonne la nostra última galette i després vam prendre un gelat per inaugurar l’estiu mentre passejàvem per la zona de pescadors.

Cal tenir en compte que les zones d’aparcament cèntriques a Cotlliure són molt limitades i, evidentment, totes de pagament. Si tens intenció d’anar a dinar més val que vagis amb temps perquè segurament costarà aparcar.

Vam tancar el viatge al sud de França visitant la tomba d’Antonio Machado, poeta espanyol que es va exiliar i morir en aquest poble al 1939. La tomba es troba al cementiri del poble que està just al mig de la població.

Tomba d’Antonio Machado, Cotlliure

Tomba d’Antonio Machado, Cotlliure

Escapar al sud de França sempre és una molt bona opció, per la proximitat des de casa, la seva gastronomia i, a més a més, no és una zona gens cara. Molt recomanable!