Continguts de l'entrada

Com arribar a Abéné des de Kédougou?


Ens vam llevar molt d’hora perquè l’Alpha ens portés al garage de Kédougou des d’on surten els setplaces cap a diferents direccions del país.

De camí al garage de Kédougou

De camí al garage de Kédougou

La nostra següent destinació era Abéne, un poble de la regió de Ziguinchor, a la zona de Basse Casamance, al sud-oest del Senegal. Des de País Bassari ens quedava per davant un llarg trajecte i varis vehicles per arribar al destí.

Esperant al garage de Kédougou per anar cap a Abéné

Esperant al garage de Kédougou per anar cap a Abéné

Setplaces de Kédougou a Tambacounda

Només arribar al garage i, com era d’hora, el cotxe es va omplir ràpid de passatgers i no vam haver d’esperar pràcticament res. En tres hores ja estàvem a Tambacounda.

El trajecte del setplaces per dues persones i motxilles ens va costar 13.000 CFA (casi 20€).

Interior del setplaces de camí a Tambacounda

Interior del setplaces de camí a Tambacounda

Setplaces de Tambacounda a Kolda

En aquest cas vam haver d’esperar 5 hores a l’estació fins que es va omplir el setplaces. El viatge va ser llarg fins a Kolda i al fer-se de nit va començar a ploure, així que no ens va quedar una altra alternativa que buscar a Google Maps un allotjament per passar la nit a Kolda i continuar amb el trajecte a l’endemà.

El trajecte del setplaces per dues persones i motxilles ens va costar 12.000 CFA (uns 18€ aproximadament).

La ciutat de Kolda pertany a la regió de Kolda, una regió coneguda històricament i popularment com l’Alta Casamance.

Després de dies de molt de tute vam aprofitar i ens vam marcar un hotelaco per descansar una mica i agafar forces per la meitat del nostre viatge al Senegal que encara ens quedava. Vam trobar l’allotjament  Le Firdou Hotel, ens vam presentar directament a allà, sense reserva, i vam tenir sort i ens van donar una habitació.

Habitació de Le Firdou Hotel, Kolda

Habitació de Le Firdou Hotel, Kolda

Vam sopar força bé i també vam poder dormir i esmorzar tranquils. Un hotel prou car per la zona on estàvem. La nit i l’esmorzar ens va sortir per 25.000 CFA (uns 40€). Sopar i aigües a part.

Esmorzar de Le Firdou Hotel, Kolda

Esmorzar de Le Firdou Hotel, Kolda

Setplaces de Kolda a Zinguichor

L’endemà vam matinar i vam deixar l’hotel de Kolda ben d’hora per agafar el setplaces cap a Zinguichor, i així va ser. En unes hores ja estàvem a Zinguichor.

Garage de Kolda per anar cap a Zinguichor

Garage de Kolda per anar cap a Zinguichor

Setplaces de Zinguichor a Abéné

Arribem a Zinguichor i des del mateix garage busquem el setplaces que ens portarà per fi a Abéné. Aquest trajecte havia de ser d’una hora i mitja, però vam tenir un accident i el conductor del nostre setplaces va atropellar a un motorista que es va creuar davant nostra de forma temerària. El motorista va quedar ferit i se’l van endur ràpid cap a l’hospital.

Setplaces danyat en un accident amb motorista

Setplaces danyat en un accident amb motorista

És curiós com funcionen en comunitat i entre tots s’ajuden per intentar reparar el cotxe. Vam tenir un moment de por, ja que érem els únics estrangers del setplaces i estàvem en una aldea perduda en el no res. Tot el poblat va venir a demanar explicacions al conductor, tot i que la culpa no va ser seva, i hi havia coses que no acabàvem d’entendre.

Intentant reparar el vehicle setplaces malmès en accident

Intentant reparar el vehicle setplaces malmès en accident

Per sort, va venir la policia i, al cap de tres hores, un nou conductor amb un altre vehicle setplaces i vam poder continuar el nostre camí. Per afegir-li més emoció al tema, aquest setplaces portava una taüt a la baca del cotxe (no sabem si buit o ple).

Nou vehicle setplaces amb taüt, per anar a Abéné

Nou vehicle setplaces amb taüt, per anar a Abéné

Per sort, a diferència de tots els altres setplaces que havíem agafat fins ara, aquest vehicle era vell però semblava que havia estat tan modificat/manipulat com els altres. Bastant ben conservat, “de sèrie”.

A l’interior del setplaces, direcció Abéné

A l’interior del setplaces, direcció Abéné

Així doncs, després d’un altre dia intens al Senegal, vam arribar per fi a mitja tarda a Abéné.

El cert és que aquests trajectes en setplaces van ser tota una experiència i entrenament de la nostra paciència. I, també, el que li ha donat més realitat al viatge al Senegal perquè vam fer ús del mateix mitjà de transport que la gent local, compartint el seu dia a dia. A més a més, gràcies a això vam conèixer molta gent que ens va anar ajudant i compartint converses i menjar.

Hem de dir que, si per a tu la comoditat, seguretat i mantenir l’espai personal són indiscutibles, millor que no agafis transport públic al Senegal.

Vam escollir acabar el viatge al Senegal a la zona de Casamance, concretament al poblet d’Abéné, ja que uns amics de la dansa ens van recomanar allotjar-nos a Tu Casa en África.

Allotjament a Abéné


L’allotjament Tu Casa en África té un preu de 10€/nit per persona en habitació doble amb àpats inclosos i begudes a part.

Allotjament ‘Tu Casa en África’, Abéné

Allotjament ‘Tu Casa en África’, Abéné

Tu Casa en África es un nou hostel que estava encara a mig construir però amb moltes idees i bona gent. És possible que si hi vas ara ja hagin avançat amb les obres i estigui diferent, amb més habitacions i nous espais.

Les habitacions són molt amples i disposen de lavabo privat, tot prou net i cuidat.

La zona comuna del menjador està molt ben decorada i és molt acollidora. És un bon lloc on passar l’estona amb la resta d’hostes. El hostel està situat a un carrer paral·lel del carrer principal d’Abéné i té una gran zona verda exterior.

‘Tu Casa en África, Abéné

‘Tu Casa en África, Abéné

Abéné, al ritme de reggae senegalès


En aquesta tercera etapa del viatge a Tu Casa en África li vam destinar tota una setmana per visitar la zona de Casamance i gaudir de la tranquil·litat al costat del mar.

Al hostel vam coincidir amb l’Àuria i l’Armand, una parella també de Catalunya amb qui vam fer molt bones migues i, fins i tot, vam compartir vol de tornada des de Gàmbia cap a Barcelona.

Teníem el dubte de si ens avorriríem estant tants dies a Abéne, un poblat petit amb poca cosa a visitar dins del mateix poblat. No obstant això, no vam tenir pas aquesta sensació.

Senegal, en general, és un país que funciona a un ritme de vida molt més tranquil al que estem acostumats a les grans ciutats dels països europeus, com a mínim el d’Espanya. Però, a Abéné, aquesta sensació de vida ‘slow’ es percep encara més. I així, amb el reggae sempre present a Abéné, ens movíem per la zona amb el cotxe d’en Manle, una de les persones que s’encarregava de cuidar Tu Casa en África i que ens va ensenyar, acompanyar i ajudar en la nostra estada a Abéné.

Abéné és un poblet que queda molt a prop de la frontera amb Gàmbia i és conegut sobretot en la temporada d’hivern pels festivals de dansa i percussió tradicional. En canvi, a l’estiu és temporada baixa i el cert és que hi havia poques persones turistes, l’ambient era molt tranquil.

Als matins visitàvem mercats i pobles de les zones properes al hostel amb l’Àuria i l’Armand i els nois que cuidaven el hostel, gent encantadora!

Mercat a Abéné

Mercat a Abéné

També vam aprofitar per comprar teles africanes per després a Barcelona fer estovalles, samarretes personalitzades, coixineres, etc. amb la nostra màquina de cosir.

Comprant teles africanes a Abéné

Comprant teles africanes a Abéné

I les tardes i vespres ens els passàvem tots junts jugant a cartes a casa, vam gaudir moltíssim, a ritme de reggae senegalès. Els àpats els fèiem al hostel, on feien menjar tradicional cada dia i menjàvem tots del típic plat enorme. Vam poder tastar moltes salses i combinacions d’arròs, fonio, etc.

Plat de pasta, patata i ou dur per compartir

Plat de pasta, patata i ou dur per compartir

A Abéné és molt fàcil situar-se, hi ha un carrer principal on estan totes les botigues de queviures, artesanies, roba, etc. i és on principalment hi ha més vida. Tot Abéné està replet d’arbres fruiters, és al·lucinant la de mangos, alvocats, plàtans… i d’altres fruites que ni coneixíem que penjaven dels arbres.

Arbre de mango a Abéné

Arbre de mango a Abéné

Abéné també té un mercat petitonet i un bantaworo, una ceiba gegant, que realment és la unió de diverses ceibes que van trepant entre elles i d’aquí les formes que va agafant. I el més important és que és un arbre sagrat de gran saviesa.

Arbre bantaworo a Abéné

Arbre bantaworo a Abéné

Al final del carrer principal, hi trobes la zona de la costa amb una extensa platja, amb alguns xiringuitos. Al capvespre, els pescadors descarreguen i venen el peix del dia.

Pescadors a la costa d’Abéné

Pescadors a la costa d’Abéné

Visita a Kafountine


Kafountine és el següent poble que hi ha seguint la carretera direcció al sud per la línia de la costa des d’Abéné, més gran que aquest. Un poble petit però amb molt de moviment.

A Kafountine vam visitar el mercat d’artesanies i vam comprar fruita, fruits secs i d’altres coses per casa.

Comprant fruita al mercat de Kafountine

Comprant fruita al mercat de Kafountine

Però, sobretot, la nostra visita a Kafountine era per veure el final de la jornada dels pescadors. Déu n’hi do la gentada que hi havia!

Pescadors recollint i venent el peix a Kafountine

Pescadors recollint i venent el peix a Kafountine

El port de Kafountine és molt gran, hi ha moltes més barques que desembarquen cada dia i es pot veure al mateix moment com la gent compra el peix allà in situ. Vam al·lucinar amb la força que tenen els pescadors, descarregant i transportant el peix de la barca dins el mar fins la sorra.

Pescadors descarregant el peix a Kafountine

Pescadors descarregant el peix a Kafountine

Visita al Cap Skirring


Un altre dia de la nostra estada a Abéné vam visitar el Cap Skirring amb l’Àuria, l’Armand i el Manle. Cap Skirring és una zona molt turística plena d’hotels de totes les estrelles, davant del mar, amb molts restaurants també per turistes. Vam passar dos dies i una nit.

Abans d’arribar a Cap Skirring, vam fer parada a dos poblets. El primer va ser Oussouye,  on vam estar passejant i ens vam trobar amb un noi que havíem conegut a Pais Bassari. Que petit és el món!

I just als voltants d’Oussouye vam veure uns camps d’arròs on vam aturar-nos i, gràcies al Manle, qui va parlar amb les dones que estaven plantant arròs, vam poder tenir l’experiència de plantar-ne nosaltres també.

El segon poble que vam visitar en aquest trajecte cap a Cap Skirring va ser Boukote Diola, ja que tenim un amic que havia iniciat un projecte de ludoteca, Kadiamor Senegal, en una petita aldea.

Ludoteca Kadiamor Senegal

Ludoteca Kadiamor Senegal

Un cop a Cap Skirring vam adonar-nos ràpidament que, a diferència d’Abéné, allò és una zona d’estiueig, on l’únic objectiu és relaxar-se i gaudir d’uns dies de vacances. I així ho vam fer.

Platja de Cap Skirring

Platja de Cap Skirring

Així doncs, ja que estàvem en mode guiri vam aprofitar sopant a la Pizzeria Le Régal, ja que tots trobàvem molt a faltar la pizza.

Pizzeria Le Régal, Cap Skirring

Pizzeria Le Régal, Cap Skirring

Allotjament a Cap Skirring

En aquesta visita exprés a Cap Skirring vam allotjar-nos a Paradise Campement Auberge per 15€/nit per dues persones en habitació doble.

Allotjament Paradise Campement Auberge, Cap Skirring

Allotjament Paradise Campement Auberge, Cap Skirring

Ens va sorprendre bastant lo econòmic que era l’allotjament d’ aquest hostel, ja que Cap Skirring és una zona força turística. Potser perquè per ells l’agost no es considera temporada alta.

Ara bé, el preu de les habitacions varia en funció de si tenen lavabo privat, ventilador o A/C. La nostra habitació disposava d’A/C. En general, estaven ben equipades i quedaven a peu de platja. Hi havia wifi i restaurant, tot i que val a dir que aquí els preus ja no eren tan econòmics.

Ja a la tornada del Cap Skirring cap a Abéné, també vam visitar Zinguichor per dinar a casa d’una amiga del Manle. Ens va convidar a visitar el centre de la ciutat i el Centre Artesanal, un dia complet!

Dinant de convidats a Zinguichor

La nostra estada a Abéné va ser idònia per conèixer el Senegal i acabar el nostre viatge amb una mica de relax, que és com ens agrada, després de diversos dies de tute amunt i avall.

Tu Casa en África és un lloc molt acollidor amb molt bona gent amb qui compartir anècdotes i que sempre recomanarem si tens pensat viatjar al Senegal. Nosaltres encara mantenim contacte amb ells i estem encantats de que el projecte segueixi creixent.

En família, a ‘Tu Casa en África’

En família, a ‘Tu Casa en África’

Ara sí, això ja s’acaba i posem fil a l’agulla al nostre viatge a Senegal marxant cap a Gàmbia, un país petit i estret amb la frontera basada en el riu Gàmbia. Serà des d’allà on agafarem el vol de tornada a casa. Moltes gràcies a Tu Casa en África per acollir-nos, desconnectar (una mica més) i ensenyar-nos tant. Us trobarem a faltar!