Continguts de l'entrada

Viatjar en autobús al Senegal, tota una experiència


Comencem la segona etapa del nostre viatge a Senegal, deixant enrere Dakar i l’illa de Gorée. En aquesta entrada explicarem el que va ser una de les anècdotes que més recordarem d’aquest viatge al Senegal.

Com ja hem dit en més d’una ocasió al blog, nosaltres no som partidaris de viatjar amb un guia o per agència, ja que preferim fer-ho per lliure, però per visitar País Bassari lo millor és contractar un guia local.

Nosaltres ho vam fer així perquè volíem conèixer els poblats, la cultura al Senegal, menjar amb ells, etc. i si això no es fa amb un guia local, no hi ha forma de fer-ho.

País Bassari és una zona que pertany a la regió de Kédougou, en la frontera entre Senegal i la Guinea. Com va ser el nostre cas, per arribar a País Bassari des de Dakar cal anar direcció a Tambacounda, la ciutat més gran de l’est del Senegal. Aquesta és la ruta que arriba a Kédougou ciutat, que és la porta d’entrada al País Bassari.

De Dakar a Kédougou hi ha 698 kilòmetres, és una distància prou llarga que es pot fer en avió, taxi, setplaces o bé autobús. Alpha Diallo, el guia que ens esperava a Kédougou ens va recomanar viatjar de Dakar a País Bassari en autobús, però el que no sabíem era quantes hores i parades hi hauria…

En aquesta part del nostre viatge al Senegal vam decidir que ens acompanyés un guia, ja que la zona on anàvem, tot i ser una mica turística, no és gaire fàcil poder visitar els diferents pobles sense vehicle ni coneixement de l’entorn.

Així doncs, l’Alpha ens va donar la direcció de l’estació d’autobusos, ben a prop de l’estació ferroviària de Dakar, on havíem estat passejant el dia anterior. Vam agafar un taxi al centre de Dakar direcció a l’estació d’autobusos.

Taxi des de Dakar cap a l’estació d’autobusos per anar a País Bassari

Taxi des de Dakar cap a l’estació d’autobusos per anar a País Bassari

Possiblement va ser un dels taxis més cars que vam pagar, 3.000 francs d’Àfrica Occidental (CFA), l’equivalent a 4,6€ aprox. Però anant amb les motxilles a sobre i el desconeixement d’on hem d’anar exactament són coses que sempre fan incrementar aquests preus.

Estació d’autobusos per anar a País Bassari


Un cop a la nostra destinació, vam haver d’esperar en unes cotxeres fins que van carregar el nostre autocar.

Carregant l’autocar per anar de Dakar a Kédougou

Carregant l’autocar per anar de Dakar a Kédougou

El preu del ticket de l’autobús Dakar – Kédougou era de 10.000 CFA, l’equivalent a uns 15€.

Tickets de l’autocar Dakar - Kédougou

Tickets de l’autocar Dakar – Kédougou

L’autobús va sortir a les 16h. i, en teoria, l’última parada a Kédougou era a les 4h. de la matinada del dia següent, però finalment vam arribar a les 6h. del matí. Sincerament, mai ens haguéssim imaginat el que ens esperava en aquest viatge en autobús de Dakar a País Bassari.

Si esculls l’opció de moure’t en transport públic a Senegal, has d’habituar-te a les esperes a les estacions. Tot i ser mortífer per la calor i la quantitat d’hores que pots estar allà, el que pots tenir per segur és que distret estaràs… ja de per sí, observar com funcionen les persones en el seu dia a dia a qualsevol país és molt revelador. I, a Dakar, observar el muntatge de l’autobús era un repte total, anàvem veient el tetris que muntaven caixa per caixa, amb molta força!

A més, anaven passant venedors ambulants, i vam descobrir que just darrere teníem un mercat, així que per fer passar l’estona vam acostar-nos per comprar provisions pel llarg viatge que ens esperava.

Provisions d’aigua i menjar pel trajecte en autobús

Provisions d’aigua i menjar pel trajecte en autobús

Pròxima destinació: País Bassari


En aquest viatge en autobús cap a País Bassari l’organització de seients assignats va ser caòtica… sobretot perquè no sabíem que constantment aniria pujant i baixant gent durant tot el viatge.

Cal tenir en compte que les comoditats de l’autobús són molt reduïdes, amb poca ventilació i que directament no existeix el passadís, ja que hi ha un seient extra en totes les files. Tot això dificultava bastant la mobilitat dins l’autobús, fent que s’hagi de passar trepitjant recolzabraços, maletes, caixes i tot el que hi hagi pel mig.

Dins de l’autocar Dakar - Kédougou

Dins de l’autocar Dakar – Kédougou

Ja nomes iniciar-se el viatge cap a País Bassari allò ja tenia pinta que seria un viatge intens! Van ser 14 hores de viatge que van donar per molt.

Dins de l’autobís hi havia 3 nois que durant tot el trajecte de nit s’encarregaven de cridar la destinació mentre penjaven d’una barana de l’exterior i anaven parant, cobrant a la gent i seguint el trajecte.

A mitjanit vam parar a sopar a unes paradetes de carretera on feien menjar a les fogueres de venda ambulant, allà hi havia molts nens demanant diners i menjar, i agafaven del terra els embolcalls i les restes de menjar que la gent consumia. Un dels moments més durs de tot el nostre viatge al Senegal.

Paradetes de queviures per comprar aigua i menjar

Paradetes de queviures per comprar aigua i menjar

Nosaltres vam sopar entrepans de formatgets de “La vaca que ríe” i ous durs per uns 1.500 CFA (2,2€ aprox.).

També, en aquestes 14 hores dins de l’autocar vam viure experiències meravelloses com ara sentir com una panerola (cucaracha) recorria el nostre cos o rebentar-se un barril d’oli per tot el passadís, amb tot el que això comporta… En definitiva, vam descansar i dormir poc i malament.

Arribada a País Bassari


I, per fi, vam arribar a País Bassari a primera hora del matí.

Arribada de matinada a Kédougou en autobús

Arribada de matinada a Kédougou en autobús

Ens va recollir l’Alpha Diallo i ens va oferir un llit a casa seva per descansar una mica, abans de portar-nos al campament on passaríem els propers dies del nostre viatge al Senegal.

Llit a casa del guia on vam poder descansar

Llit a casa del guia on vam poder descansar

Així, amb aquesta experiència de trajecte, ja estàvem a to per tot el que pogués venir. Ara sí que podíem dir que estàvem al Senegal. L’experiència de viatjar en un autobús amb tot el que vam viure i sent els únics estrangers no ho oblidarem mai.

Tot i que a dia d’avui no ens penedim, si haguéssim de repetir aquest trajecte segur que agafaríem una alternativa com un setplaces i, possiblement, fent alguna parada pel mig per fer nit. Una altra opció per anar de Dakar a Kédougou és agafar un vol de Dakar a Tambacounda i, des d’allà, un setplaces cap a Kédougou.

En fi, et moguis com et moguis al Senegal, segur que trauràs una nova anècdota per explicar… This is Africa!!