Així, només arribar a Xina, la nostra primera excursió va ser visitar la Gran Muralla Xinesa. Teníem moltes ganes de veure-la, el que no sabíem era tot el show que ens esperaria per visitar-la.

La Gran Muralla Xinesa va ser declarada com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO al 1987. A dia d’avui s’estén al llarg de 21.196 metres… és, simplement, espectacular.

Continguts de l'entrada

Què cal tenir en compte abans de visitar la Gran muralla Xinesa?

Abans de visitar la Gran Muralla Xinesa cal tenir en compte diferents aspectes importants:

  • Al trobar-se a les afores de Beijing, pràcticament se li haurà de dedicar un dia sencer.
  • Cal decidir si arribar en bus públic o en furgoneta o taxi privat (tour organitzat).
  • Cal decidir quin tram de la muralla visitar; hi ha llocs més lluny i d’altres més a prop, amb més o menys turistes, on la muralla està més rehabilitada o menys, amb accés per a persones amb mobilitat reduïda i/o per nens…

Quin tram visitar de la Gran Muralla Xinesa?

Malauradament (o no), bona part de la muralla es troba en runes degut a què és molt difícil mantenir els seus milers i milers de metres; i és que, amb el pas del temps, la pedra es va erosionant. No obstant això, aquests trams enrunats també tenen el seu encant.

En definitiva, els trams més importants de la Gran Muralla Xinesa que es poden visitar a dia d’avui són:

Badaling

És el tram més proper de Beijing i cap a on surten més excursions organitzades des de la capital. Es troba només a 70 kilòmetres de Beijing, per tant, el tram més turístic i popular de la Gran Muralla Xinesa. A diferència d’altres trams, aquest sí que està molt ben conservat, ja que és el que rep més número de visites al llarg de l’any. Es pot pujar tant a peu com en telefèric.

Muntianyu

Aquest tram de la Gran Muralla Xinesa es troba a uns 75 kilòmetres de Beijing i és, també, un dels més populars; tot i que no tan massificat de turistes com el de Badaling. Ara bé, té un desnivell bastant més pronunciat que l’anterior tram. Es pot pujar a peu, en telefèric o en telecadira.

Però, el millor de tot d’aquest tram és la baixada, ja que hi ha l’opció de fer-ho en un tobogan de 1.500 metres de llargada!

Huanghua Cheng

A uns 80 kilòmetres de Beijing. Aquest tram té un perfil apte només pels més valents, fins i tot hi ha una part de la muralla que es troba submergida sota l’aigua d’una gran presa.

Jinshanling

Aquest ja es troba una mica més lluny, 150 kilòmetres des de Beijing. Pràcticament sense turistes i no està gaire restaurat. També hi ha l’opció de pujar en telefèric. És habitual fer alguna ruta de senderisme per arribar a aquest tram.

Simatai

Aquest tram va ser el que vam visitar. Autèntic i sense massificacions. Es troba a uns 120-140 kilòmetres de Beijing. Les vistes des d’aquest tram són espectaculars. El fet de veure metres i metres de muralla sense trobar el final és una imatge que costarà d’esborrar-se de les nostres ments.

Visitant el tram de Simatai de la Gran Muralla Xinesa

Visitant el tram de Simatai de la Gran Muralla Xinesa

Aquí pràcticament està tota la muralla sense restaurar i val a dir que alguns trams poden arribar a tenir una pendent del 70%, que més val pujar-les a quatres grapes. S’hi pot accedir en telefèric i a peu.

La nostra experiència per arribar a la Gran Muralla Xinesa

Com acostumem a fer, vam decidir anar per lliures, sense tour organitzat. En un primer moment volíem visitar el tram de Mutianyu de la Gran Muralla Xinesa, al no estar tan massificada com Badaling i tampoc estar tan lluny de Beijing; doncs, era una bona opció per passar el dia tranquil·lament i començar el nostre viatge a Xina de la millor manera!

Vam buscar per Internet i preguntar al recepcionista del nostre hostel, el Beijing Sanlitun Hostel, quin autobús públic ens portava, i així vam arribar a l’estació d’autobusos Dongzhimen per agafar el bus número 867. Un cop allà, una senyora molt simpàtica ens va voler “ajudar”, indicant-nos un altre autobús i insistia dient-nos que aquell número d’autobús també arribava… i vam acabar confiant en ella i ens vam pujar (error!). Comença el show.

A partir d’aquí, l’excursió a la Gran Muralla Xinesa va canviar de rumb, ja que la dona que resultava ser tan simpàtica era realment d’una agència de taxis turístics que havia acordat amb un taxista que ens baixaríem a una parada determinada i allà ens esperaria ell per oferir-nos un taxi privat per acabar-nos d’apropar a la muralla.

Lògicament, tot això per un preu… que si amb transport públic ens costava uns 7€, amb ell ens sortia només anar uns 50€. Sembla ser que estem predestinats a ser estafats en cadascun dels viatges que fem, com ens va passar a l’Índia.

Així, quan vam arribar a una parada d’autobús un bon home (el taxista) ens va dir molt efusivament que ens baixéssim. Així ho vam fer (segon error!). Mig adormits del trajecte i descol·locats en mig del no res, sense mapes per situar-nos, ni Google Maps. I a tot això amb un taxista perseguint-nos i dient a tothom que no ens ajudés per així no tenir altra opció que contractar el seu servei de taxi. Nosaltres, tossuts com som, vam començar a preguntar a tothom del nostre voltant com arribar a la Gran Muralla Xinesa, ensenyant les fotos de la guia, ja que d’anglès allà poc gasten, mentre cridàvem al taxista pesat que marxés i ens deixés en pau. Ja ens donava igual a quin tram de la muralla anar, només volíem arribar.

Finalment, ens van indicar un altre número d’autobús i ens vam pujar confiant que tothom havia entès on volíem anar. El viatge en autobús va ser d’unes 3 hores, creuant pobles i zones rurals, on anaven pujant xinesos locals que anaven al mercat o al poble del costat, a banda d’un munt de xinesos turistes que anaven al mateix lloc que nosaltres, l’única diferència era que ells sabien on anaven i nosaltres no, per tant, no els percebíem com a turistes. El David posant-se nerviós perquè anava veient com la ubicació del mapa del mòbil es movia cap a fora de la regió de Beijing, kilòmetres i kilòmetres…

Arribem a Simatai!

Finalment vam acabar arribant al tram de Simatai, al nord del districte de Miyun, a 120-140 kilòmetres de Beijing. Per tant, vam visitar un dels trams més autèntics de la Gran Muralla Xinesa! Al final van valer la pena els nervis, el cabreig i les hores d’autobús.

El poble on anem a parar és Gubei Water Town, sembla una antiga ciutat emmurallada, casetes i ple de canals i ponts. Molt autèntic. Està remodelat i la sensació és la d’estar a una ciutat de Port Aventura.

Visitant el poble de Gubei Water Town, de camí a la Gran Muralla Xinesa

Visitant el poble de Gubei Water Town, de camí a la Gran Muralla Xinesa

A Gubei Water Town hi ha restaurants, un hotel gegant i un petit autobús que creua tot el poble per portar-te al nord, on hi ha una oficina des d’on es poden comprar les entrades per pujar caminant o bé en telefèric a la Gran Muralla Xinesa.

De camí a la Gran Muralla Xinesa en mini bus

De camí a la Gran Muralla Xinesa en mini bus

Nosaltres vam decidir pujar en telefèric i, tot i així, vam haver de fer alguna pujadeta fins arribar a la muralla.

Pujant en telefèric cap a la Gran Muralla Xinesa

Pujant en telefèric cap a la Gran Muralla Xinesa

Tal com ja hem dit, el tram de la Gran Muralla Xinesa de Simatai és molt autèntic, no està gens massificat i la majoria de turisme era intern. En el nostre cas, no vam trobar més que dues parelles d’estrangers valentes com nosaltres, la resta tot xinesos.

La Gran Muralla Xinesa, tram de Simatai

La Gran Muralla Xinesa, tram de Simatai

Què cal tenir en compte al visitar la Gran Muralla Xinesa de Simatai?

Pujar caminant fins a la muralla és una molt bona opció i recórrer-la també. Les escales són força altes, amb molt de desnivell i no hi ha on agafar-se. El terra pot relliscar ja que no està gens remodelat aquest tram.

Així doncs, alguns consells per visitar aquest tram són:

  • Cal dur provisions d’aigua i menjar, ja que a dalt no hi ha absolutament res, ni una màquina de vending.
  • És necessari un calçat còmode per caminar per aquells camins alguns plens de runes.
  • Imprescindiblesprotecció solar i paravent, ja que a dalt pica el sol i toca força l’aire.
  • No és apte per a persones amb mobilitat reduïda.
  • Perillós per infants perquè els murs són baixos, no hi ha baranes, les escales són altes i les pedres rellisquen.
Tram deteriorat de la Gran Muralla Xinesa

Tram deteriorat de la Gran Muralla Xinesa

Un cop finalitzada la nostra visita a la Gran Muralla Xinesa, per tornar cap a Beijing des d’allà sí que està ben indicat. Hi ha un autobús que arriba directe a l’estació de Dongzhimen, on vam començar l’aventura. Evidentment, la dona “simpàtica” ja no hi era a aquelles hores…

En definitiva, una arribada immillorable a Xina i súper aconsellable visitar el tram de Simatai, per davant d’altres més turístics com són Badaling i Muntianyu. Aixó sí, ara que ja ho saps, ja cal que et preparis per tot el que t’espera!