Aquest viatge ha estat el meu primer contacte amb el continent africà, un cop més completament sola i a través d’una ONG de Barcelona que organitzava una formació i voluntariat.

El fet d’anar de la mà d’un ONG, va facilitar molt la preparació del viatge a Guinea Conakry: l’allotjament, els llocs d’interès a visitar, visat i vacunes. A més d’acompanyar-nos en l’adaptació al territori, costums, formes de relacionar-se, menjar, idioma…

Haig de dir que viatjar a Guinea per lliure, sense hotels ni tours turístics, és més complicat que la resta de viatges que havia fet fins ara. Un dels principals motius és pel gran xoc cultural en tots els sentits que t’exposes i, per altra banda, per l’escàs turisme que hi ha.

Continguts de l'entrada

Què haig de saber per viatjar a Guinea Conakry?

Si la teva opció és anar de backpacker i recórrer Guinea Conakry, ara mateix, un dels principals consells que et donaria és conèixer o tenir el contacte d’alguna persona que visqui al país per tal d’acompanyar-te en l’arribada o qualsevol incident que puguis tenir.

A banda d’això, cal tenir en compte les recomanacions de l’ambaixada d’Espanya a Guinea Conakry:

“EN CASO DE VIAJAR A GUINEA, SE RECOMIENDA VIAJAR CON EXTREMA PRECAUCIÓN Y ABSTENERSE DE HACERLO EN CIERTAS ZONAS. Se sugiere leer con atención el resto de estas recomendaciones de viaje.

Debido al aumento de la inseguridad, se recomienda evitar los desplazamientos a la Prefectura de Boké, en especial las ciudades de Boké y Kamsar.  

El 1 de junio de 2016 la OMS declaró a Guinea, por segunda vez, como país libre de la epidemia del ébola.  A pesar de ello, es fundamental, seguir observando las precauciones sanitarias y medidas de higiene. Desde entonces, no se han vuelto a notificar casos de esta enfermedad.

Los españoles que viajen al país deben ser conscientes de que las condiciones sanitarias son extremadamente deficientes y de que las posibilidades de atención sanitaria de una mínima calidad y fiabilidad son muy escasas, especialmente fuera de la capital y en el interior del país.”

Pots ampliar informació i recomanacions de viatge al portal web del Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació d’Espanya.

Seguretat a Guinea Conakry

Com en tots els països visitats fins a dia d’avui, hi ha barris i barris… cal anar en compte de no ficar-se al lloc i en l’horari equivocat; també ser conscient de les condicions higièniques i mediambientals amb les que viuen degut al baix nivell sanitari.

A més a més, cal prestar encara més atenció, si ets dona i de pell de color blanc, a les hores en què marxa el sol, ja que les dones no acostumen a anar soles pel carrer de nit.

Quina és la documentació obligatòria per viatjar a Guinea Conakry?

La documentació obligatòria per viatjar a Guinea Conakry és:

  • Passaport: Ha de tenir un mínim de 6 mesos de validesa abans de la data d’expiració del passaport des de la sortida del país.
  • Visat: es pot sol·licitar a l’ambaixada de Guinea a Madrid o bé aconseguir una carta d’invitació d’alguna entitat que t’ofereixi la “visa volant”, és a dir, hauràs d’entregar a l’aeroport de Guinea la carta d’invitació i deixar el teu passaport, i anar-lo a recollir al cap d’uns dies on ja estarà segellat el visat.
  • Certificat Internacional de vacunació contra la febre groga.

Què cal dur a la farmaciola per viatjar a Guinea Conakry?

Tenint en compte que les condicions sanitaries són molt deficients, molt més que a la Índia (per comparació), cal respectar uns hàbits d’higiene mínims: la cura de ferides, prevenir-les, rentar-se les mans sovints, etc. Tot s’accentua per les limitacions sanitàries que hi ha, pels talls d’aigua, els residus, contaminació… i encara més en època de pluges.

És per això que si tens pensat viatjar a Guinea Conakry cal endur-se una bona farmaciola per tal d’evitar segons quins riscos:

  • Repel·lent antimosquits
  • Mosquitera
  • Antibiòtics generals (amoxicil·lina-àcid clavulànic, bactrim i azitromicina)
  • Protector d’estómac, per aturar les diarrees, i regenerador.
  • Alcohol en gel i líquid, aigua oxigenada i iode.
  • Esparadrap, tiretes i venes.
  • Medicaments per dolors musculars, febres, dolors en general.
  • Protector solar.
  • Gases estèrils.
  • Vitamines del tipus B per espantar els mosquits.

Quines vacunes necessito per viatjar a Guinea Conakry?

Posar-se les vacunes prèvies recomanades per un metge és súper bàsic per evitar malalties previsibles ja que les condicions són favorables per contagiar-se. A més a més, com a Senegal i Gàmbia, també es recomanable portar a sobre el Certificat Internacional de Vacunació on s’indiquen les vacunes subministrades, ja que és possible que el demanin a l’entrar al país.

Les vacunes per viatjar a Guinea Conakry són:

  • Febre groga: vacuna obligatòria.
  • Tètanus: una vacuna obligatòria, independentment de la destinació, per evitar qualsevol ensurt en el cas de patir algun tall o ferida.
  • Hepatitis A i B: una bona opció per protegir-se d’aquestes malalties. Cal fer els recordatoris necessaris. Podríem dir que també és obligatòria també.
  • Malària: incloem aquesta malaltia també aquí, tot i que a dia d’avui encara no hi ha vacuna, sí medicament. Aquesta malaltia es transmet a través de picades de mosquits. La recomanació és prendre algun medicament de prevenció durant tot el viatge, a l’hora que cal anar ben protegit de roba i repel·lent antimosquits als vespres i nits.

Jo vaig optar per prendre el medicament Malarone, tal com em van recomanar a la Clínica del Viatger. Aquest medicament el vaig prendre el dia previ a marxar, durant tot el viatge i la setmana posterior a la tornada a casa, cada dia i a la mateixa hora. Si bé, és cert que hi ha molts efectes secundaris que dificulten l’adaptació i cadascú ha de valorar quina decisió prendre sempre assessorat per un metge. En el meu cas, vaig poder seguir-ho fins al final, però el proper cop és possible que em plantegi un tractament natural com van seguir altres companys.

Si una cosa vaig aprendre és que el sistema de sanitat de cada país de totes les meves companyes havia fet recomanacions diferents pel que fa a les vacunes, medicaments… i en el cas d’agafar una malària i està fent el tractament de profilaxis amb Malarone (ja que hi ha possibilitats, tot i la prevenció), s’hauria de fer un tractament diferent intravenós, etc. en un hospital.

Aquests són alguns dels consells bàsics per a poder gaudir del viatge a Guinea Conakry sense preocupacions extres, un  cop al país tot passa a un segon pla i, poc a poc, et vas adaptant a les condicions higièniques i a les teves rutines de salut: neteja d’aliments, corporal, etc.

A l’hora, crear vincles amb la comunitat on t’allotges és el que més t’ajudarà a moure’t amb facilitat i seguretat, tant en els barris petits com en tot el país. A més, Guinea Conakry és un país de contrastos, i amb això em refereixo a què tant pots conviure amb gent local en els seus allotjaments com fer turisme d’hotel i restaurants occidentals al centre de la capital o localitats destinades al turisme.

Et convido a què descobreixis Guinea Conakry, la seva puresa com a país independent que ha preservat la seva cultura, riquesa en paisatges, gastronòmica, tèxtil… i la comunitat que s’observa en la quotidianitat.