Viatjar al Marroc és molt recomanable si vols conèixer una cultura molt diferent a la nostra. A més a més, no cal agafar un vol de llarga distància, des de Barcelona fins a Marrakech només hi ha 2,5 hores de vol.
Val a dir que el Marroc és un país molt diferent al nostre, tot i estar just al costat. El xoc cultural, però, dependrà de la teva mentalitat, prejudicis i experiència d’altres països visitats. Evidentment, com a cada país del món, els costums són diferents, quant a la forma de vestir, menjar i beure, estil de vida, etc.
Per tot això i més, en aquesta entrada recopilem els millors consells per viatjar al Marroc, per tal de preparar millor el viatge a aquest impressionant país i enamorar-nos dels seus contrastos culturals i racons únics. Només cal aterrar amb la ment oberta, sense pors i amb els cinc sentits a punt per gaudir d’una forma de vida diferent a la nostra.
Continguts de l'entrada
1. Requisits d’entrada al Marroc
Si ets espanyol no és necessari el visat per viatjar al Marroc, només cal dur el passaport amb una vigència, mínima, de 6 mesos. Nosaltres sempre recomanem dur vàries còpies del passaport en paper per qualsevol cas i, també, una còpia al núvol (Dropbox, Google Drive, etc.).
El que sí que cal és reomplir un breu formulari de visitant a l’entrar i sortir del país. Aquest document normalment el donen a l’avió o vaixell amb el que viatgis i cal entregar-lo junt amb el passaport a la policia de frontera.
2. Com viatjar al Marroc?
Per arribar al Marroc es pot fer en ferry des de diferents ciutats espanyoles com ara Algesires o Tarifa; o bé des de Portugal.
També es pot arribar al Marroc en avió, tal com vam fer nosaltres, amb vols directes amb companyies lowcost com ara Ryanair o Vueling. La ciutat de destí per arribar al Marroc, pot ser Marrakech, Fez, Tànger o Casablanca. A través de portals web com Skyscanner es pot valorar una gran quantitat d’opcions i alternatives.
3. Seguretat i estafes al Marroc
El turisme és una de les grans fonts d’ingressos del Marroc i és per aquest motiu que el govern destina bona quantitat de recursos per tal de tenir al turista còmode i protegit al país. Però, com a qualsevol país, en segons quines zones o carrerons és preferible no ficar-s’hi, sobretot en horari nocturn. És recomanable que, abans de sortir del teu allotjament, preguntis quines zones són segures i quines és millor no fer turisme.
Val a dir que, en general, els robatoris no són tan habituals com les estafes, que hi ha vàries. Algunes de les estafes més comunes al Marroc són:
- Guies que s’ofereixen en les medines (barris antics) per indicar-te on està el teu allotjament o algun lloc d’interès, i realment t’enreden per acabar guiant-te correctament, demanant una propina “obligada” a canvi.
- Gent que treballa a base de comissions per botigues o restaurants.
- Taxistes que no activen el taxímetre o no estableixen una tarifa fixa abans d’iniciar el trajecte per tal de poder inflar després el preu.
- Venedors que inflen el preu de productes falsos o que no tenen la qualitat corresponent.

Babutxes de diferents colors en una botiga del Marroc
No obstant això, no cal obsessionar-se amb aquest tipus d’estafes. Amb una mica de sentit comú i estant alerta, com a qualsevol país on es viatja, serà suficient. Per exemple, si algú s’aproxima a nosaltres per vendre’ns quelcom o s’ofereix com a guia per portar-nos a algun lloc d’interès i, nosaltres realment no volem, només caldrà dir que NO de forma contundent i continuar amb el nostre camí.
4. Moneda del Marroc
La moneda oficial del país és el Dirham Marroquí (MAD). Actualment 1 euro equival a gairebé 11 dirhams. Per tant, per fer-nos una idea del que valen les coses el més fàcil és dividir-ho per 10. Pots calcular el tipus de canvi actualitzat en la següent taula d’Oanda.
Currency Converter by OANDA
Sempre és interessant portar a sobre diners en efectiu ja que a les zones dels zocos (mercat tradicional) no accepten targetes bancàries. També ens anirà bé per les compres del dia a dia com el cafè, el te, l’aigua, etc. O les propines.
A l’hora de treure diners ho podem fer en caixers automàtics o directament al banc, mai en les cases de canvi o aeroports, ja que les comissions són molt elevades. Recomanem utilitzar la targeta VISA BNEXT per tal d’estalviar-nos les comissions.
5. Allotjament al Marroc
L’allotjament al Marroc és molt variat. Es pot dormir per 5 o 6€ en habitacions compartides d’albergs, també en hotels econòmics amb llits dobles per uns 20€ aproximadament o, la més recomanable, riads.
Els riads són cases antigues i tradicionals amb patis molt grans al seu interior i diferents habitacions. Aquests riads són gestionats pels mateixos propietaris de la casa i normalment la decoració i el tracte són immillorables. Una molt bona opció per reservar un riad és a través de booking.
6. El transport al Marroc
Existeixen diferents opcions de transport al Marroc per moure’s pel país:
- Tren: el sistema ferroviari del Marroc (ONCF) connecta les principals ciutats del país (Marrakech, Fez, Tànger, Casablanca, Rabat, etc.).
- Taxi: segurament el mitjà de transport més utilitzat pels turistes, nosaltres és el que més vam utilitzar. Hi ha 2 tipus de taxi, els Grand Taxi (mitjanes i llargues distàncies) i els Petit Taxi (urbans per interior de ciutat). A l’hora d’agafar un taxi al Marroc procura demanar al taxista que activi el taxímetre per no endur-te cap ensurt a l’hora de pagar…
- Bus: és el mitjà de transport més econòmic per moure’s dins de les ciutats. Existeixen els busos urbans i els interurbans. En aquest portal web es poden fer les reserves de bitllets d’autobús entre ciutats.

Taxis a les afores de Marrakech
En aquest apartat també m’agradaria fer menció de la moto com un dels mitjans més utilitzat pels marroquins. I no només més utilitzat, sinó el més amortitzat, ja que en una mateixa moto s’hi poden pujar fins a 4 persones perfectament.

4 persones viatjant en moto a Marrakech
7. Menjar i aigua al Marroc
Abans de res, cal tenir en compte que la higiene en segons quins llocs és justeta. No obstant això, puc assegurar que per uns dies que siguem més flexibles en el tema de la higiene no crec que passi res. Forma part també de l’aventura de viatjar a aquest tipus de països. No t’espantis tampoc si veus gent menjar del mateix plat i/o directament amb les mans, així com eructar al final de l’àpat… És habitual allà al Marroc.
Si hem de destacar quelcom del menjar marroquí és el picant. És habitual veure que, a meitat d’un tour o visita, algú surt corrent al lavabo. També, en un trajecte en taxi o autocar, pot haver algú que hagi de baixar abans d’hora perquè el seu estómac ho demana. És per aquest motiu que fàrmacs com el fortasec no sobraran a la teva farmaciola 😉
Els plats més comuns al Marroc són el cuscús i el tajín. Aquest últim és un plat de carn o peix, amb un toc de picant, cuit tradicionalment en una cassola de fang especial amb una tapa cònica que fa de xemeneia. Val a dir que en tema carn, tenint en compte que el porc està prohibit per religió, tot el protagonisme recau en el pollastre i el xai.
Tampoc podem deixar passar les famoses pastes marroquines, ideals com a postres o per acompanyar un esmorzar junt amb un bon te.

Pastes marroquines en un zoco del Marroc
Quant al tema de les begudes al Marroc, cal fer especial menció al te com la beguda preferida pels marroquins i, a la vegada, un dels màxims representants de la seva gastronomia i cultura. Allà és habitual convidar a algú simplement a prendre un te, sense rebre res a canvi; i està molt mal vist rebutjar aquest tipus d’invitacions.

Te de benvinguda en un riad
Pel que fa a l’aigua, beure-la de l’aixeta no és gens recomanable ja que les seves instal·lacions de fontaneria no són les més ben considerades del món que diguem… Cal beure doncs, sempre, aigua embotellada i evitar també els glaçons a les begudes. De lo contrari, és possible que també hagis de visitar el lavabo amb més freqüència.
Per últim, tema alcohol al Marroc és més difícil trobar-ne que en un país occidental, ja que els musulmans no beuen alcohol, per tant, no és habitual que hi hagi als restaurants.
8. Idiomes al Marroc
Marroc és un país molt heterogeni quant a idiomes. Per una banda, tenim l’àrab i el bereber com a idiomes oficials i, per altra banda, també es practiquen altres llengües i dialectes, inclosos el castellà i el francès. Aquest últim es parla pràcticament a tot el país.
El castellà i, fins i tot el català, es poden escoltar sovint als zocos. Per tant, no tindràs cap mena de problema per relacionar-te i comunicar-te amb els marroquins.
9. Regateig al Marroc
Si t’agrada regatejar estàs al millor lloc per fer-ho. Regatejar al Marroc és el dia a dia. Pràcticament tot es pot regatejar, és més, cal fer-ho; és una qüestió cultural. Marroc està ple dels anomenats zocos, que són uns mercats tradicionals que es celebren normalment a l’aire lliure i on es regateja per tot.
Així doncs, per regatejar en un zoco és important prendre-s’ho com un joc. Al cap i a la fi, és la rutina del venedor. Per tant, no és una situació violenta, tot i que el venedor sembli estar cabrejat amb el preu que hagis ofert. Tingues present en tot moment que els venedors mai perdran diners. Lo aconsellable en un zoco és contrarestar la seva oferta, dividint-la per 2 o fins i tot 3 l’import que t’hagin dit. No et sentis malament ni t’enfadis, llença’t!

Fent turisme per un dels zocos del Marroc
D’altra banda, també existeixen algunes botigues o grans magatzems amb preus fixes. A vegades és necessari visitar-los per passejar tranquil·lament i comprar sense haver de “barallar-te” amb els venedors. Òbviament, allà normalment compraràs més car que si ho fas regatejant.
10. Indumentària al Marroc
Degut a la cultura del Marroc, diguem que no és habitual o, segons com, no està gaire ben vist dur roba molt cridanera, sense mànigues o que no cobreixin les cames. Per tant, tingues-ho present a l’hora de fer la teva motxilla o maleta.
És important dur roba còmoda per caminar pels monuments i carrers del país i, si vas en ple estiu, protegeix-te del sol amb una gorra o mocador i ulleres de sol. També, si tens intenció de dormir en una haima al desert del Sàhara és recomanable dur un sac de dormir.

Desert Sàhara
Si ets dona, és aconsellable dur pantalons o faldilles llargues i res de tirants. Un fulard a la motxilla o maleta serà molt benvingut per entrar en alguns monuments i cobrir-te espatlles i/o cabell. També, en molts d’aquests edificis més religiosos serà necessari descalçar-se durant la visita. Cal tenir en compte que el Marroc és un país on encara predominen molts costums antics.
I fins aquí tot el que creiem imprescindible que cal saber per viatjar al Marroc, un país amb una cultura i tradicions molt diferents a les d’Europa però que de ben segur t’enamoraran només posar un peu al país… I això és només un tastet d’aquest immens continent que tant ens queda per descobrir!
📍Marroc