Quan vam planificar les nostres vacances a Costa Rica, crèiem que Tortuguero era una parada obligatòria en aquest viatge per tot el que s’ha escrit i lo fantàstic que sembla. No obstant això, un cop visitat aquest poble, la sensació que ens queda al cos és un pèl confusa. Els motius els intentarem explicar detalladament en aquest post.

Tortuguero és un poble que es troba a la província de Limón, a la costa caribenya del nord de Costa Rica. Aproximadament a 4,5 hores de distància des de la capital del país, San José.

Un poble principalment conegut per disposar d’una de les majors zones de fresa de tortugues (“desove de tortugas”) del món.

Continguts de l'entrada

Com arribar a Tortuguero?

Per arribar al poble de Tortuguero sí o sí cal agafar una barca per tal de creuar els canals d’aigua, no arriba cap carretera. L’embarcador des d’on surten les barques cap a Tortuguero és La Pavona.

La majoria de lodges del Parc Nacional de Tortuguero ofereixen packs de serveis que inclou, entre d’altres, el transport fins a Tortuguero. Òbviament, a un preu relativament superior que si ho organitzes pel teu compte.

Nosaltres, com que dúiem cotxe de lloguer a Costa Rica, vam optar per deixar el cotxe aparcat a La Pavona i agafar una de les barques públiques que hi ha. Existeixen diferents horaris.

Parking de La Pavona

Parking de La Pavona

Els preus a La Pavona són:

  • Parking cotxe: 5.500 colones/nit
  • Barca anar i tornar: 5.000 colones/persona.

Cal dir que el trajecte de La Pavona a Tortuguero, tot i ser també aproximadament d’una hora, no té res a veure amb el de Corcovado. És molt més tranquil i agradable. El perfil de turistes també canvia molt; mitjana d’edat més elevada, menys “aventurera” diguem-ho així.

Embarcador de La Pavona per anar cap a Tortuguero

Embarcador de La Pavona per anar cap a Tortuguero

Allotjament a Tortuguero

Ens vam allotjar al Hostel Backpackers Tortuguero, situat al mateix carrer principal, on es troben la gran majoria dels hotels. Ens van assignar una habitació triple amb bany privat i accés a cuina compartida.

Hostel Backpackers Tortuguero

Hostel Backpackers Tortuguero

El hostel dóna al canal d’aigua, i disposa d’un embarcador amb hamaques, bancs i llits per gaudir del paisatge i, sobretot, de la posta de sol.

La higiene i manteniment de les habitacions del hostel són limitats. A més, la casa del costat del hostel és una taberna discoteca i, per tant, fins altes hores de la nit hi ha festa.

Què visitar a Tortuguero?

Realment el poble de Tortuguero es redueix en un carrer principal, sense vehicles, on la gent es desplaça a peu o en bicicleta. Hi ha bars, restaurants i botigues de souvenirs, a part dels negocis d’allotjament.

Platja Tortuguero

La Platja Tortuguero és la famosa platja de Costa Rica on neixen milers i milers de tortugues cada any. No és una de les platges més espectaculars del país, a més que tampoc és segur nedar degut a la gran quantitat de corrents perilloses que es produeixen. Sí val la pena passejar per aquesta sorra amb tanta vida.

Parc Nacional de Tortuguero

Nosaltres no vam visitar-lo, però és un dels atractius del poble.

Tour nocturn de fresa de tortugues

Sens dubte, un dels millors tours a Costa Rica és l’excursió nocturna de Tortuguero on es poden observar com les tortugues marines fresen a la platja. La temporada de fresa de tortugues a Tortuguero succeeix entre els mesos de juliol i octubre de cada any. Les tortugues més habituals de veure a Tortuguero són la verda i la baula.

Està totalment prohibit accedir a la fresa de tortugues per compte lliure, cal contractar el tour amb un guia local acreditat (un cost de $25-30). El tour dura dues hores i hi ha dos torns: de 20 a 22 i de 22 a 24h. A partir de les 18h. i fins les 6h. del matí la platja de Tortuguero queda protegida i vigilada pels anomenats rastrejadors. Sovint també s’hi poden veure biòlegs que revisen i examinen les tortugues.

Durant el tour està totalment prohibit dur qualsevol tipus de càmera, smartphone o rellotge que pugui fer llum ja que generaria un fort impacte sobre la tortuga, espantant-la i fent-la marxar sense fresar. És per aquest motiu que no disposem de material fotogràfic del tour.

La platja de Tortuguero es divideix en 5 o 6 zones per veure la fresa de tortugues. El tour consisteix en esperar al costat de la platja de la zona assignada a què un dels rastrejadors avisi als guies de l’arribada d’alguna tortuga. A vegades és ràpid, com en el nostre cas, d’altres vegades no tant. Per sort, i esperem que no passi mai, això ja no està en les nostres mans. Durant el temps d’espera, el guia va aportant informació sobre les tortugues, remarcant que no sempre es té la sort de viure i veure la fresa de tortugues.

Si tenim la sort de que arribi una, el rastrejador avisarà als guies i als seus grups per anar rotant i observar com la tortuga va dipositant els ous en un niu que prèviament ha construït ella mateixa en un forat. Un cop dipositats els ous (una mitjana de 105), posteriorment tapa el forat amb sorra i comença la fase de camuflatge, que consisteix en fer un altre forat al costat i llençar sorra durant 20-40 minuts al voltant d’ell per així despistar als depredadors. Un cop feta la feina, se’n torna mar endins. Al cap d’uns 60 dies les petites tortugues eclosionaran els ous i emprendran una nova vida a l’exterior.

Opinió personal del Tour nocturn a Tortuguero

En un primer moment i, pensant egoistament sense tenir en compte el benestar de la tortuga, pot semblar una experiència absolutament inoblidable. Veure actuar aquesta tortuga marina sobre els seus instints animals més bàsics pot ser molt especial. No obstant això, segons la nostra experiència viscuda i opinió personal, la realitat és ben diferent. La fresa de tortugues ens va resultar decebedora al ser una activitat intrusiva per aquests animals marins.

En el nostre cas érem 3 grups d’entre 8 i 10 persones cadascun, amb els respectius 3 guies, rastrejadors i bona part de l’excursió vam tenir la visita d’un grup de biòlegs. En definitiva, durant la fresa de la “nostra” tortuga (recordem, un procés que pot arribar a ser de 2 hores) ens vam reunir allà prop de 35 persones. Un escenari totalment en contra per, no només la tortuga que està fresant, sinó també per la possible arribada d’altres.

Segons ens va comentar la nostra guia, un cop la tortuga comença a fresar, que és quan intervenim, la tortuga entra en un estat de “trance” i, tot i que pugui notar la presència de gent, el que ella vol és acabar de fresar i tornar-se’n a l’aigua…

Com a conclusió afegir que creiem necessari el control d’aquesta activitat perquè, malauradament, l’ésser humà té la capacitat de destruir tot allò que li crida l’atenció, i les tortugues i el seu hàbitat formen part d’aquest enorme llistat. Així doncs, creiem que la figura dels rastrejadors és imprescindible per a la protecció d’aquestes espècies, el que sí posem en dubte és el negoci d’aquests tours o, si més no, l’explotació i massificació d’aquests.