La nostra darrera excursió de l’any ha estat la Fageda d’en Jordà, al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Aquesta visita és recomanable fer-la en plena tardor i gaudir així dels colors càlids que ens regalen els faigs d’aquest parc tan bonic. Tot i així, nosaltres vam visitar la zona a mitjans de desembre i vam poder veure infinitat de colors: catifes de fulles de mil tons marronosos, colors verds en arbres i plantes i un cel blavós ideal per l’ocasió.

Continguts de l'entrada

Informació del Parc Natural de la Fageda d’en Jordà

El Parc Natural de la Fageda d’en Jordà disposa d’aparcament de pagament al costat del centre d’informació  Can Serra, des d’on s’inicien els diferents itineraris que hi ha.

Centre d’informació Can Serra del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Centre d’informació Can Serra del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

L’horari del centre d’informació de Can Serra és dissabtes i festius de 10 a 15h. Entre setmana només obre durant el mes d’agost, també amb horari de 10 a 15h.

Itineraris del Pac Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Itineraris del Pac Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Des d’aquest centre d’informació s’inicien 2 itineraris diferents:

  • Itinerari 1: 10,25 km – 3h 25 min. Ruta circular que permet visitar els tres indrets més característics del parc natural: Fageda d’en Jordà, Volcà de Santa Margarida i Volcà del Croscat.
  • Itinerari 2: 1,5 km – 35 min. Ruta que s’endinsa al cor de la Fageda d’en Jordà i torna pel mateix lloc.

Els kilòmetres i temps de durada dels itineraris dependrà del teu ritme, parades, fotografies i desviacions a altres punts d’interès que facis.

També deixem dos plànols que poden ser d’interès a l’hora de visitar la Fageda d’en Jordà:

Itinerari 1: La Fageda d’en Jordà, Volcà de Santa Margarida i Volcà del Croscat

Iniciem l’excursió des del centre d’informació de Can Serra, on ens vam informar dels diferents itineraris que podem fer. Nosaltres vam triar l’itinerari 1, el vermell, per tal de començar veient la Fageda d’en Jordà i després dos volcans.

 

Així doncs, comencem l’excursió al parc natural passant per un pont que creua la carretera per sota i d’allà ens endinsem en un bosc de faigs ben alts i esvelts, que creixen entre catifes de fulles i rocs plens de molsa. Una imatge que costa d’esborrar de la nostra ment.

La Fageda d’en Jordà al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

La Fageda d’en Jordà al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

El recorregut per la Fageda d’en Jordà és força fàcil i planer, es pot fer en bicicleta, caminant, carro… i amb nens. En el nostre cas i, al ser mitjans de desembre, aquell dia vam coincidir amb diferents famílies que anaven a buscar el seu tió.

Seguim l’itinerari i ens trobem amb la cooperativa La Fageda, un projecte d’integració sociolaboral que disposa d’una fàbrica de productes làctics, una granja de vaques i un obrador de melmelades, entre d’altres.

Cartell de camí a la cooperativa La Fageda

Cartell de camí a la cooperativa La Fageda

La cooperativa La Fageda va ser la primera parada de l’excursió, i de forma totalment improvisada. Al 2015 ja vam visitar el Parc Natural però no vam poder fer la visita a la cooperativa perquè vam arribar tard i ja no estava oberta. Però aquest cop vam aparèixer sobre les 12h. i vam poder entrar. Us súper recomanem la Visita a la cooperativa La Fageda.

Visita a la cooperativa La Fageda

Visita a la cooperativa La Fageda

Vam sortir de la cooperativa ben atipats i justos de temps (1,5 hores de visita), seguint el camí cap al Volcà de Santa Margarida, però abans ens trobem amb l’església romànica Sant Miquel de Sacot.

Església Sant Miquel de Sacot

Església Sant Miquel de Sacot

Un cop deixem l’església enrere, ara sí, ens trobem amb el Volcà de Santa Margarida, un dels volcans més importants de la zona, el qual té una boca amb un perímetre d’uns 2.000 metres. En el centre del cràter es troba l’Ermita Santa Margarida que dóna nom al volcà.

Ermita de Santa Margarida al Volcà de Santa Margarida

Ermita de Santa Margarida al Volcà de Santa Margarida

A partir d’aquí el paisatge és més pedregós i de tons marrons rogents i negres, resseguint els camins que formen les roques volcàniques fent formes en les parets de la muntanya, com si fossin onades de sorra que, al tocar-les, es desmunten ràpidament.

Seguint aquest itinerari 1 del parc, arribem al Volcà del Croscat. Aquí tenim dues opcions: o bé continuar cap al tram final de l’itinerari, o bé desviar-nos cap a les Grederes del Croscat; una zona que et fa sentir ben petita, ja que de cop i volta les parets són gegants i sembla que se’t vagin a caure a sobre.

Grederes del Volca del Croscat

Grederes del Volca del Croscat

Un cop vistes les Grederes del Croscat, podem tornar a reprendre l’itinerari 1. En aquest punt ja encarem el final del recorregut al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Val a dir que a nosaltres se’ns va fer tard degut a les parades que vam fer i la visita a la cooperativa La Fageda, així que vam haver de posar la directa cap a l’aparcament de Cant Serra abans de que es fes fosc.

Acabant l’excursió al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Acabant l’excursió al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Allotjament a Sant Pau de Segúries

En aquesta escapada vam decidir fer nit a prop del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, com és el poble de Sant Pau de Segúries. Vam reservar un airbnb amb molt d’encant, en una preciosa casa típica de la zona, amb un estil rústic i, a la vegada, modern.

Allotjament a Sant Pau de Segúries, reservat amb airbnb

Allotjament a Sant Pau de Segúries, reservat amb airbnb

En aquesta masia es conserven els elements arquitectònics i alguns mobles antics, una combinació molt acollidora i, a l’hora, una sensació d’estar en un hotel.

Encara no tens compte d’Airbnb? Registra’t aquí i aconsegueix fins a 25€ de descompte en la teva primera reserva!

Visita exprés a Camprodón

L’endemà vam aprofitar que érem per la zona per anar visitar Camprodón, esmorzar i passejar pels seus bonics carrers de pedra, on travessa el riu Ter.

Visitant els encantadors carrers i riu Ter de Camprodón

Visitant els encantadors carrers i riu Ter de Camprodón

I ja que estàvem, no podia faltar el comprar embotit i formatge de la zona!

📍La Fageda d’en Jordà
Carrer Fageda, s/n, 17810 Can Blanc, Girona