L’Índia és un país espectacular, obligatori per a qualsevol viatger, però en vies de desenvolupament i amb un clima tropical que fa que existeixin moltes malalties. Així que si volem visitar el país amb un mínim de tranquil·litat, haurem de protegir el nostre cos amb alguna que altra vacuna.

Abans de res, deixar clar que nosaltres no som metges, així que el millor que pots fer és adreçar-te a un professional de la medicina i assessorar-te sobre quines són les vacunes per viatjar a l’Índia. A partir d’aquí, la decisió de vacunar-te o no, ja és cosa teva!

Per tant, si tens una assegurança mèdica, informa’t on pots assistir per sol·licitar assessorament i vacunar-te. A Barcelona hi ha diferents centres, com per exemple el Centre d’Atenció al Viatger Internacional (SAVI) de l’Hospital Clínic, el Centre de Salut Internacional de l’Hospital Universitari de Bellvitge o la Unitat de Vacunacions Internacionals de l’Ajuntament de Barcelona.

Vacunes per viatjar a l’Índia: recomanades i obligatòries

Segurament tindríem un llarg debat sobre quines són les vacunes per viatjar a l’Índia més adient, ja que hi ha molta divisió d’opinions i, al final, cadascú és responsable de vacunar-se una o altra. No obstant això, les vacunes més recomanades són les següents:

  • Tètanus: una vacuna obligatòria, independentment de la destinació, per evitar ensurts en el cas de patir algun tall o ferida.
  • Hepatitis A i B: una bona opció per protegir-se d’aquestes malalties. Cal fer els recordatoris necessaris. Podríem dir que també obligatòria.
  • Febre tifoide: una malaltia associada a baixes condicions higièniques. Es transmet a través d’aliments i aigua contaminats o per contacte amb una persona infectada.
  • Còlera: una malaltia que es transmet també per consum d’aliments o aigua contaminats. És més aviat comú en inundacions o desastres naturals, en zones amb problemes d’aigua potable i higiene. Seguint un mínim de precaucions amb l’alimentació i l’aigua, no tindrem cap mena de problema.
  • Ràbia: es transmet per la saliva d’un animal infectat, normalment per una mossegada de gos, ratpenat o mico. És recomanable vacunar-se de la ràbia si vas a fer un viatge a l’Índia de llarga estada en zones de risc i/o també si entraràs en contacte sovint amb animals.
  • Malària: incloem aquesta malaltia també aquí, tot i que a dia d’avui encara no hi ha vacuna, sí medicament. Aquesta malaltia es transmet a través de picades de mosquits. Per això cal anar ben protegit de roba i repel·lent antimosquit als vespres i nits. Hi ha risc de malària durant tot l’any en tot el país a alçades per sota dels 2.000 metres.

Quant a la febre groga, el nostre metge ens va comentar que no calia vacunar-nos d’aquesta malaltia, excepte si es viatja des d’un país que estigués infectat per la pròpia malaltia. Depenent de la zona a on es viatgi, el temps d’estada i les característiques del viatger, pot ser que el nostre metge ens ho recomani.

Malària a l’Índia: la nostra experiència

La malària és una malaltia causada per un paràsit i transmesa per la picada d’un mosquit infectat per aquest paràsit. Per tant, si vas a viatjar a l’Índia és recomanable utilitzar roba de màniga i pantaló llargs per així deixar menys quantitat de pell exposada.

Els símptomes de la malària no es distingeixen d’una malaltia viral lleu: febre intermitent, mal de cap, dolor muscular, calfreds, vòmits, suors… I, en el cas de que la malaltia no es tracti, aquesta pot evolucionar i provocar greus complicacions.

Comprimits malarone per tractar la malària

Comprimits malarone per tractar la malària

La nostra “experiència” amb la malària a l’Índia sorgeix un bon dia que em trobava molt malament, tenia la sensació de tenir molta febre de cop i no tenia forces per fer res. Aleshores, el meu cap es va precipitar posant-se en el pitjor dels casos: tinc malària.

El primer que vam fer va ser prendre’m un comprimit via oral de Malarone, que és el que ens havien dit. És a dir, en el cas de creure tenir símptomes de malària, prendre aquest comprimit per si de cas. No fa cap mal ni té efectes secundaris, és pura prevenció.

A continuació vam contactar amb la meva mútua mèdica, ja que tenia cobertura internacional (servei bàsic si viatges en un país com l’Índia). Després de fer les gestions pertinents, un metge autòcton va venir al nostre hotel on estàvem allotjats. Un senyor molt professional i autèntic.

Metge indi escrivint el diagnostic mèdic

Metge indi escrivint el diagnostic mèdic

El seu diagnòstic va ser clar, contundent i un pèl humiliant: “it’s a simple cold”, va dir (un simple refredat). El bon home ens va explicar que són habituals aquests refredats tan forts a l’Índia, degut als contrastos de temperatura que hi ha entre els aires condicionats i l’exterior.

Sí, va ser una mica humiliant la situació, però a la vegada una immensa alegria conèixer que allò no era més que un simple refredat… Un dia de repòs i a l’endemà ja pràcticament com nou. 

Una experiència més que ens vam endur d’aquest gran país de contrastos!