Sant Llorenç de Morunys es troba a la Vall de Lord, a la comarca del Solsonès, al Prepirineu. En aquesta vall hi ha diversos municipis, entre ells Sant Llorenç de Morunys que precisament és la localitat que té més habitants, 950 aproximadament. No obstant això, si passeges pel poble te n’adones que hi ha molts més, ja que hi ha un gran volum de turisme de temporada tant d’estiu com d’hivern.

Nosaltres hi vam arribar el vespre del cap d’any del 2019, l’objectiu era passar 3 dies de desconnexió per arrencar el 2020 amb les piles ben carregades. Així doncs, agafem el cotxe i, un cop a la carretera de Berga, comencem a enfilar-nos entre les muntanyes tot resseguint el riu Cardener, topant amb el Pantà de la Llosa del Cavall. I el cert és que vam escollir Sant Llorenç de Morunys precisament per les seves possibilitats d’excursions a la neu cap a la zona del Port del Comte, que és la serra que es situa just al damunt.

Allotjament a Sant Llorenç de Morunys

Ens vam allotjar a l’Hotel Piteus, que curiosament té el nom pel que és conegut històricament Sant Llorenç de Morunys; per la llegenda de Piteus i la indústria del drap piteu. Vam reservar dues nits amb esmorzar per així poder gaudir dels dos primers dies de l’any desconnectant i gaudint de la natura, i així va ser.

L’hotel està al mig del poble, forma part de la zona antiga on dóna la sensació d’estar dins d’ una muralla, al ser els carrers i les construccions de pedra. Ens crida l’atenció que cada casa té el seu nom i que recorrent els carrers del poble, alguns més estrets que d’altres, vas trobant botigues de queviures, carnisseries, forns de pa, restaurants, bars, botigues de la llar, etc. Sembla que no, però hi ha bastanta oferta comercial per ser un poble de menys de 1.000 habitants!

A més, l’hotel és molt acollidor, té un menjador on pots passar la tarda jugant a jocs de taula que tenen a disposició dels hostes. I també una zona de spa privat, que pots reservar exclusivament amb un plus de 16’50€ per persona durant 1 hora.

Spa de l’Hotel Piteus, Sant Llorenç de Morunys

Spa de l’Hotel Piteus

Excursió a les Fonts del Cardener

El dia 1 de gener del 2020 ens vam llevar prou d’hora per fer una excursió ben fàcil: Sant Llorenç de Morunys, Font de la Puda i Fonts dels Cardener. Aquesta ruta lineal permet anar des del poble fins al punt on neix el riu Cardener.

L’excursió es pot començar des del centre de Sant Llorenç de Morunys; nosaltres vam sortir de l’Hotel Piteus i ja vam començar a resseguir la carretera cap amunt fins a la sortida del poble direcció La Coma. Allà iniciem la ruta de les Fonts del Cardener. En total l’excursió són uns 7km d’anada i 7km de tornada, pel mateix camí. És una ruta de suau desnivell amb camins i corriols ben planers, molt recomanable per a famílies amb nens.

Així doncs, casi ja sortint del poble ens trobem amb el primer cartell que ens indica que, fins a les Fonts del Cardener, tenim 1h 21’ i 7,1km.

Inici de la Ruta de les Fonts del Cardener, Sant Llorenç de Morunys

Inici de la Ruta de les Fonts del Cardener

Seguidament ens trobem amb el Pont de Vall-llonga, un pont medieval de pedra que es pot creuar per continuar la ruta o bé ho podem fer per la carretera per on veníem.

Pont de Vall-llonga, sortint de Sant Llorenç de Morunys

Pont de Vall-llonga, sortint de Sant Llorenç de Morunys

Molt a prop del pont ens trobem també amb l’Església romànica Santa Creu d’Ollers dels segles XI-XII.

Església romànica Santa Creu d’Ollers, Sant Llorenç de Morunys

Església romànica Santa Creu d’Ollers

A partir d’aquí és qüestió de seguir el camí a la vora de la carretera; val a dir que no és massa agradable… però ràpidament ens trobem amb el sender que s’endinsa en el bosc i ens trobem amb un cartell que ens indica que tenim la Font de la Puda a 20 minuts.

Excursió Font de La Puda (La Coma i La Pedra)

De camí a la Font de La Puda

Ens anem apropant cada vegada més al riu Cardener fins arribar a la font. Allà es pot fer una parada per esmorzar, hi ha taules de pícnic, un mini pont per on passa el riu i hi toca força el sol.

Excursió Font de La Puda (La Coma i La Pedra)

Font de la Puda

Si continuem resseguint el riu, passarem per diversos paisatges més o menys frondosos i freds, alguns plens de fulles i ben estrets, i d’altres camins més amples.

Excursió a les Fonts del Cardener

De camí a les Fonts del Cardener

Finalment arribem a l’entrada de la població de la Coma, on hi ha casetes de pedra, i seguint el sender podem arribar a les Fonts del Cardener.

Entrada a les Fonts del Cardener

Entrada a les Fonts del Cardener

Les Fonts del Cardener queden a l’entrada d’una urbanització, a 1km de la Coma, i disposa de pàrquing. És una zona de lleure, és a dir, hi ha altres visitants que venen a passar el dia amb la família sense necessitat de fer la ruta. Just a les Fonts del Cardener també hi ha una zona àmplia de pícnic i barbacoes.

Les Fonts del Cardener

Les Fonts del Cardener

Però el més important és que allà hi neix el riu Cardener i, depenent de l’època de l’any, s’hi veuen més cascades o menys. Té petits miradors i si seguim muntanya amunt també es pot veure l’aigua baixant entre pedres molsoses ben verdes.

Nosaltres vam fer l’excursió de les Fonts del Cardener al matí  i vam tornar sobre les 15h a Sant Llorenç de Morunys, evidentment, fent paradetes per gaudir de la natura.

Excursió al Pedró de les Quatre Batlles

L’endemà vam voler pujar una mica el llistó, apropant-nos encara més a la neu i vam fer una excursió al Port del Comte, fent cim al Pedró dels Quatre Batlles (2.386m).

Vam iniciar la ruta des del pàrquing de l’Estivella, que està a uns 30 minuts de Sant Llorenç de Morunys. Aquesta excursió, depenent de l’època de l’any i del que hagi nevat, es pot fer amb raquetes o sense elles. Nosaltres vam optar per fer-ho sense ja que no hi havia suficient neu, tot i que en alguns trams no ens haguessin anat gens malament!

Pàrquing de l’Estivella del Port del Comte

Pàrquing de l’Estivella del Port del Comte

Un cop al pàrquing de l’Estivella vam anar seguint les mateixes pistes d’esquí on vèiem que hi havia indicacions per fer l’excursió en raquetes.

Inici de l’excursió al cim del Pedró de Quatre Batlles

Inici de l’excursió al cim del Pedró de Quatre Batlles

Arribem al Refugi de la Bòfia on també hi ha una estació de telecadira. Des d’allà podem girar a l’esquerre en direcció al cim del Pedró dels Quatre Batlles, que es troba a 30 minuts aproximadament caminant.

Excursió al cim del Pedró de Quatre Batlles

Excursió al cim del Pedró de Quatre Batlles

Acabar de pujar al cim del Pedró de Quatre Batlles és molt fàcil i seguim veient senyals per fer l’excursió en raquetes. No té pèrdua i les vistes són de les millors que hem pogut veure, o com ens va dir el treballador del telecadira: una de les millors excursions de la Catalunya Central.

Al Pedró dels Quatre Batlles hi ha una panoràmica privilegiada, podem veure cims com l’Aneto, la Pica d’Estats, el Pedraforca, Montserrat… tots.

Cim del Pedró de Quatre Batlles

Cim del Pedró de Quatre Batlles

Des del cim volíem resseguir tota la cresta per fer una excursió circular, però hi havia massa gel per l’altra banda, així que vam decidir tornar pel mateix camí.

En total l’excursió al Pedró de Quatre Batlles són uns 7km. en unes 3 horetes. Una excursió gens sacrificada i que val molt la pena fer-la si estàs per la zona. Ara bé, cal vigilar amb les plaques de gel que pots trobar-hi, que alguna relliscada t’endús! Per tant, cal posar seny i evitar camins perillosos si no vas equipat amb grampons i piolets, perquè és cert que algunes zones poden ser una veritable pista de gel i caure muntanya avall.

 

Baixant del cim del Pedró de Quatre Batlles

Baixant del cim del Pedró de Quatre Batlles

Sant Llorenç i els seus voltants ens va enamorar. Hem passat 3 dies de desconnexió per començar el 2020 amb molta energia. Estem convençuts que aquest raconet de Catalunya el tornarem a visitar!

📍Sant Llorenç de Morunys
25282 Lleida