Aquesta Setmana Santa hem decidit passar-la al restaurant i refugi Casa Masover, ubicat al poble de Buira (Lleida). Buscàvem fer una mica de turisme rural, tranquils i bé de preu, i no podíem haver triat millor! Els voltants de la Casa Masover són envejables, a cavall del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i també el Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Ens havíem marcat com a objectiu en aquesta Setmana Santa fer la Ruta del Congost de Mont-Rebei i, finalment, vam poder fer l’excursió, però precisament no no va ser el que més ens va agradar d’aquests 4 dies… Ens quedem amb l’hospitalitat i la bona feina de la gent de la Casa Masover.

La casa disposa de diferents habitacions rurals, a més d’apartaments per a dues, tres i quatre persones. Nosaltres vam triar l’apartament per així poder combinar el menjar a fora amb cuinar-nos nosaltres mateixos i preparar-nos els tuppers per les excursions que havíem planificat. L’apartament per a dues persones surt a 60€/nit i inclou cuina i calefacció, i no hi ha problema per aparcar al voltant de la casa.

Cal destacar el gran terreny que disposa la Casa Masover, on pasturen les seves vedelles, conreen i nosaltres vam aprofitar ja el primer dia per fer un petit tastet i sortir a córrer per la muntanya una estona… ¡magnífic!

Grangers per un dia a Casa Masover

Investigant una mica per la web de Casa Masover dies abans de marxar i, revisant les opinions a la xarxa, vam llegir que hi havia la possibilitat de visitar l’explotació ramadera de vedelles que tenen en el mateix terreny.

“Si vens a casa nostra t’animem a que matinis un dia per poder veure munyir una vaca, o munyir-la tu mateix, donar-les menjar o, simplement, gaudir dels animals tal com ho fem nosaltres.”

Doncs, vam preguntar si era possible al següent matí acompanyar-los en la seva rutina diària amb el besitar i, efectivament, així va ser. El gran esforç de llevar-nois a les 6h. del matí en plenes vacances de Setmana Santa va tenir la seva recompensa. Vam ser puntuals a la cita i ja hi havia un dels treballadors fent feina. Poc a poc van anar arribant la resta i es col·locaven al seu lloc de treball. Una rutina molt mecanitzada, dia rere dia, en què les vedelles ja els esperaven i tenien molt clar el que tocava fer.

Mig adormits i bocabadats vam poder immortalitzar tot detall amb les nostres càmeres i no vam parar quiets degut al moviment, no només de les vedelles, sinó també dels cavalls i les gallines que hi havien al voltant nostre. Els treballadors els van donar de menjar, van munyir les vedelles mares i seguidament les deixaven pasturar al camp.

Al final ens vam quedar amb les vaques mares i ens van oferir provar de munyir-les… Tota una experiència. Val a dir que el David se’n va sortir prou bé, però jo no vaig treure ni una gota de llet… per por de fer massa força i que a la senyora vaca no li fes molta gràcia. Finalment vam poder tastar la llet acabada de sortir… tenia un gust fort però prou bo, diferent al que estem acostumats.

Munyir vaques al refugi Casa Masover de Buira

Va ser una experiència molt bonica, el treball de la família, els animals, el procés del dia a dia rural… i després a seguir dormint i esmorzar. Una feina molt enriquidora però que creiem que també ha de ser molt dura i monòtona a l’haver de fer la mateixa tasca, plogui, nevi o passi el que passi cada dia de l’any. Admirable!

Visita a la Granja de Corroncui

Després d’aquesta súper experiència, teníem ganes de més i, és clar, vam preguntar si hi havia més granges per la zona que s’hi dediquessin a l’explotació agrària. Ens van recomanar visitar la Granja de Corroncui, especialitzada en llet d’ovella i formatge de pasta tova (de llet crua i de llet pasteuritzada). 🐏

Costa trobar la Granja a través del GPS, de fet, a Google Maps no apareix a dia d’avui. Per això us deixem amb les coordenades: 42.333931, 0.850782, i la seva ubicació a Google Maps amb punt de partida Casa Masover. Veureu que són uns 13km. des d’allà.

Vam presentar-nos a la granja de part de Casa Masover i ens van deixar accedir a les seves instal·lacions per veure com feien la producció de formatge. No obstant això, aquest cop no vam quedar tan meravellats ja que la producció era bastant més gran i el procés molt més mecanitzat. Les ovelles accedien per voluntat pròpia en el sistema que tenien implantat i allà hi havia operaris que es dedicaven a extreure’ls-hi la llet.

Visita a la Granja de Corroncui, especialitzada en llet d'ovella i formatge de pasta tova

A canvi de la visita vam comprar dos formatges d’ovella que ens van deixar tastar a la mateixa casa de la dona, en el seu menjador tan acollidor. Molt bons! 😋

Com a conclusió general sobre la producció dels aliments d’origen animal que hem pogut observar en aquests dies, podem veure grans diferències entre uns i altres. I sempre hi haurà de “millors” i “pitjors” per a cadascú. Uns sistemes més casolans i de proximitat com pot ser el de la Casa Masover, amb una producció dedicada al consum propi i que, en èpoques d’excés, venen els seus productes en fires i pobles dels voltants; i d’altres com el de la Granja de Corroncui, amb un sistema de producció més mecanitzat i industrial.

Un cap de setmana intens i ramader, gaudint de cuina típica del Pallars i de la pau del Pirineu lleidatà.

📍Casa Masover
C/Únic, s/n 25555 Buira (Lleida)