La immensitat del país fa que tinguis mil dubtes a l’hora de definir el teu itinerari a l’Índia. Hi ha tant a visitar, que es fa difícil excloure de l’itinerari segons quines zones, ciutats i monuments. Nosaltres teníem clar que volíem veure el Taj Mahal (Agra), les ciutats del conegut com a “Triangle d’Or” de l’Índia (Jaipur, Nova Delhi i Agra), Bombai i Varanasi.
El nostre viatge a l’Índia va durar 16 dies, sortint des de Barcelona ja vacunats, arribant i tornant des de la capital de l’Índia, Nova Delhi.
Continguts de l'entrada
Transport a l’Índia
Fins a última hora no teníem clar què fer amb el transport a l’Índia. Dubtàvem entre triar tren o cotxe privat. Però, finalment vam contractar un servei de xofer privat, després de caure en la típica estafa de Nova Delhi. I, també, vam agafar un parell de vols interns per viatjar d’Udaipur a Bombai i de Bombai a Varanasi, ja que en aquest cas les distàncies eren molt llargues.
També val a dir que si optes per moure’t en tren a l’Índia, ja cal que eliminis parades del teu itinerari, o bé que allarguis el teu viatge ja que els trens moltes vegades van amb retard i els horaris de visita a molts monuments són fins les 16h.
Què visitar i veure a l’Índia?
Podríem dir moltes coses a visitar i veure a l’Índia. Un viatge que nosaltres vam definir en un itinerari de 16 dies:
- Dia 1: Barcelona – Nova Delhi
- Dia 2: Agra
- Dia 3: Jaipur
- Dia 4: Jodhpur
- Dia 5: Pushkar
- Dia 6: Bundi
- Dia 7: Bundi
- Dia 8: Udaipur
- Dia 9: Udaipur
- Dia 10: Bombai
- Dia 11: Bombai
- Dia 12: Bombai
- Dia 13: Varanasi
- Dia 14: Varanasi
- Dia 15: Nova Delhi
- Dia 16: Nova Delhi – Barcelona
Però de tots aquests dies, ens centrarem en el més important que cal veure a l’Índia i el que més ens va agradar del viatge.
1. Nova Delhi: Comença l’aventura
Nova Delhi, el nostre primer contacte amb aquest immens país. La nostra visita a Nova Delhi va ser fugaç. Punt d’arribada i de tornada cap a casa. Vam passejar durant molta estona pels grans i peculiars carrers de la ciutat fins arribar a la Porta de l’Índia (Puerta de la India), el que seria l’equivalent a l’Arc de Triomf de París. Aquest monument és un símbol de guerra i posterior victòria del país.

Porta de l’Índia a Nova Delhi
També vam visitar el Fort de Delhi (Fuerte de Delhi), conegut com a Fort Vermell (Fuerte Rojo) o Lal Qila, degut al seu color de pedra sorrenca amb que es va construir.
2. Agra: Objectiu Taj Mahal
El Taj Mahal és una obra mestra d’arquitectura mongola i una de les 7 meravelles del món. En la meva opinió, el Taj Mahal ja justifica el viatge a l’Índia. Nosaltres ens vam llevar a les 4:30-5h. del matí a Agra i vam agafar una bicitaxi des de l’hotel on estàvem allotjats fins al Taj Mahal. És una altra manera de veure l’Índia a aquelles hores del matí.
Val la pena llevar-se d’hora i contemplar el Taj Mahal mentre surt el sol. No té preu.

Taj Mahal, Agra. Una de les 7 meravelles del món
També a Agra és imprescindible visitar el Fort Vermell (Fuerte Rojo), conegut també com la fortalesa més important de l’Índia. Aquest fort d’Agra és Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO des del 1983.

Fort Vermell d’Agra
3. Jaipur: Entre micos i elefants
Jaipur és la tercera de les ciutats que formen l’anomenat “Triangle d’Or”, junt amb Nova Delhi i Agra.
En aquesta ciutat vam visitar el Galwar Bagh o més aviat el conegut com a Temple dels Micos (Templo de los Monos). Dins d’aquest recinte hi ha diferents temples, estanys d’aigua sagrats i molts micos. Just abans d’entrar al temple es poden comprar paperines amb menjar pels mateixos micos.

A l’entrada del Temple dels Micos es pot comprar fruits secs per donar-los de menjar
El temple dels micos és una altra de les visites obligatòries. A l’interior del recinte es pot observar que els temples tenen un aspecte desgastat, que encara els fan més autèntics.

Temple dels Micos (Galwar Bagh), Jaipur
L’altre indispensable a Jaipur és la Fortalesa d’Amber (Fuerte Amber). Tot i que ens van pressionar per pujar en elefant fins a dalt de tot, nosaltres no ho vam fer. El primer motiu és perquè estem en contra de qualsevol activitat que impliqui un maltractament animal i el segon motiu és perquè en 10 minuts aproximadament ja estem a dalt de tot, encara que ens venguin lo contrari.
Ara bé, encara que siguin 10 minuts de pujada els recordem com una autèntica travessa al desert. Molta calor enganxosa, allà el sol pica fort, per tant més val portar aigua a la motxilla en aquesta visita.

Elefants pujant turistes a la Fortalesa d’Amber. Jaipur
Cal saber que a l’Índia utilitzen els animals en condicions d’esclavitud, maltractant-los des de que neixen fins que moren, entrenant-los durament per poder fer negoci amb el turisme. Els elefants són uns dels animals víctimes d’aquest tipus d’activitats, per això és important evitar aquest reclam turístic.
Des d’aquí recolzem el turisme responsable amb els animals, podeu trobar més informació al respecte al web de FAADA.

Interior de la Fortalesa d’Amber. Jaipur
4. Jodhpur: La ciutat blava del Rajasthan
Jodhpur és una ciutat amb una paleta de tons blaus en les façanes de les cases i comerços ja que antigament vivien els bramans, la casta superior de la societat hindú.
Aquests tons blaus trenquen amb l’àrid paisatge de Rajasthan. Per tenir una completa visió de la ciutat és recomanable pujar fins a la Fortalesa de Mehrangarh (Fortaleza de Mehrangarh), que es situa en un turó a 125 metres al damunt de la ciutat.

Jodhpur, ciutat blava del Rajasthan
5. Bundi: Fort de Taragarh, tot una sorpresa
La realitat és que la ciutat de Bundi, que també pertany al Rajasthan, no té molt d’encant per visitar. Però en la zona més alta del poblat es troba el Fort de Taragarh (Fuerte de Taragarh), un monument que té pinta que ningú s’encarrega del seu manteniment, ja que malauradament es troba en un estat molt precari.

A dalt de tot del Fort de Taragarh, Dunbi
No obstant això, val la pena aventurar-se i anar pujant fins a la part més elevada, esquivant als micos que van apareixent pel camí i gaudint de les vistes increïbles sobre la ciutat. Ara bé, és important aqui també dur aigua i evitar les hores més caloroses per fer aquesta visita.
6. Bombai: Capital del cinema de l’índia (i dels contrastos)
Bombai és coneguda com la capital del cinema de l’Índia, coneguda com a Bollywood. És la ciutat més poblada del país i la quarta més poblada del món. Una ciutat repleta de contrastos quant a classes socioeconòmiques. És veure gratacels amb gent executiva, tot just al costat de barraques amb nens descalços al carrer. Un contrast molt dur.
En aquesta ciutat vam visitar la també anomenada Porta de l’Índia (Puerta de la India), amb una situació privilegiada davant del Mar d’Aràbia. És, sens dubte, l’atracció turística més visitada de Bombai.

Porta de l’Índia a Bombai
En aquesta mateixa ciutat podem visitar les Coves d’Elephanta (Cuevas de Elephanta), Patrimoni Mundial de la Unesco. Aquestes coves es troben en una illa, a una hora aproximadament en barca des de la Porta de l’Índia. Unes barques prou precàries però que fan que tot plegat sigui també més autèntic.

A punt d’agafar una de les barques per anar a l’Illa Elephanta, Mombai
El nom d’Elephanta li van posar els portuguesos degut a un elefant esculpit que van trobar en el seu port. Un cop a l’illa, per arribar a les coves cal pujar un munt d’escales on també trobarem paradetes de souvenirs. També en aquesta illa, com era d’esperar, hi conviuen molts micos.
7. Varanasi: la ciutat més sagrada de l’índia
No podíem tancar aquesta entrada sense parlar de Varanasi, la ciutat més sagrada de l’Índia. A Varanasi vam visitar diferents comerços de tèxtil i bijuteria.

Un dels carrers principals de comerços a Varanasi
Però el plat fort a Varanasi son els seus ghats. Un ghat és una sèrie d’escales que condueixen a un riu o zona d’aigua, utilitzada per peregrins i banyistes. A Varanasi hi ha un gran número de ghats, els quals es troben un rere l’altre i es pot passejar tranquil·lament amb el riu Ganges al costat.
També pots contractar un servei per passejar en barca pel riu Ganges, però el preu el vam trobar desorbitat pel que era. El que sí que és recomanable de vuere són els rituals i cerimònies que es celebren allà a la nit als mateixos ghats. Molt autèntic. Nàmaste Varanasi!

Ghats de Varanasi: vaques banyant-se, lavabos públics i gent a la vora del riu Ganges
Aquests ghats són utilitzats per banyar-se i alguns d’ells per les famoses cremacions. És a dir, quan una persona mor la cremen a la vora del riu Ganges, fent que les cendres acabin sent “rentades” amb aigua sagrada.
I fins aquí els llocs més recomanats per visitar a l’Índia. Segur ens que ens en deixem un munt, ja que amb 16 dies no veus ni una desena part del país, ni molt menys! Però sí que és cert que hem fet una repassada de la gran majoria dels llocs i monuments bàsics que no et pots perdre. Ara només queda gaudir del teu viatge!