Senegal és un país de l’Àfrica Occidental que queda més a prop d’Espanya del que et penses. Està a 5.000km, 4 hores i 30 minuts en avió des de Barcelona i, el més interessant de tot, és que no cal fer el visat per viatjar a Senegal.

El nom oficial de Senegal és República de Senegal. El territori es divideix en 14 regions i fa frontera amb 5 països: Mali, Guinea, Guinea-Bissau, Gàmbia i Mauritània.

Mapa de Senegal, a l’Àfrica Occidental, tocant amb l’oceà Atlàntic

Mapa de Senegal, a l’Àfrica Occidental, tocant amb l’oceà Atlàntic

Als anuncis del metro o televisió  segur que t’han venut la imatge típica de l’Àfrica de safaris, de jungla… i, també, de pobresa i desnutrició infantil. Però cal deixar clar que Àfrica és un continent i que, a cada país, podràs descobrir les tradicions, cultura, idiomes, llocs d’interès… en cada indret que trepitgis serà un món diferent i sempre superarà les teves expectatives, trencant amb totes les imatges mentals que t’hagis pogut crear prèviament.

El Senegal que hem vist nosaltres ha tingut una mica de tot: muntanya, platja, ciutat, invitacions, molts i molts somriures, joc, esforç, esperança, compartir, germanor, curiositat, fruita boníssima… i moltes coses més!

Així doncs, et deixem algunes coses imprescindibles que et poden servir si tens pensat viatjar a Senegal!

Continguts de l'entrada

Avió i visat per viatjar a Senegal


Per arribar a Senegal en avió des de Barcelona pots fer-ho bàsicament a través de tres companyies aèries. La primera opció és TAP Air Portugal fent escala a Portugal; la segona opció és a través de Royal Air Maroc fent escala a Casablanca; i, la tercera opció i més viable al ser vol directe, és a través de Vueling Airlines.

Segons l’itinerari que vam definir ens era més pràctic arribar a la capital de Senegal, Dakar, i tornar des de la capital de Gàmbia, Banjul. I ja que aquest any no volàvem gaire lluny de casa, doncs vam preferir fer-ho sense escala, amb Vueling, tot i sortir el bitllet una mica més. Amb maleta a facturar ens va sortir el bitllet d’avió per uns 600€/persona.

Arribada a l’Aeroport Internacional de Dakar, Senegal

Arribada a l’Aeroport Internacional de Dakar, Senegal

Cal tenir en compte que a Vueling només hi ha un vol a la setmana (dissabte) i que per entrar a Senegal no cal fer visat. En canvi, a l’entrar a Gàmbia sí que cal fer visat. Un cop creues frontera cal negociar el preu amb els mateixos policies. Nosaltres vam pagar 30€/persona de visat, tot i que demanaven 60€/persona.

Vacunes i consells sanitaris per viatjar a Senegal


Per viatjar a Senegal és recomanable visitar un centre de vacunació on t’assessorin en funció del teu històric i llocs que vagis a visitar. No obstant això, el que segur és necessari és estar al dia de les vacunes de la Febre Groga i Febre Tifoide i, sobretot, que quedi enregistrada en el carnet internacional de vacunació, ja que durant l’estada al país te’l poden demanar.

Pel que fa a la malària, el metge ens va donar un pla de medicació basat en comprimits de Malarone.

En aquesta altra entrada al blog trobaràs més informació detallada de totes les vacunes, consells i recomanacions sanitàries per viatjar a Senegal i Gàmbia, així com tot allò que cal dur a la farmaciola de viatge.

Idiomes a Senegal


L’idioma oficial de Senegal és el francès. S’utilitza com a llengua vehicular i, també, per les relacions internacionals. La raó d’això és que el francès és una llengua heretada de l’època colonial i s’utilitza a les institucions, però no en l’àmbit familiar i social.

Tot i així, tal com passa a altres països de la zona, existeixen altres llengües que estan molt més esteses i que la majoria de la població practica, com per exemple el wolof. És més, movent-te pel territori i per les seves diverses ètnies podràs comprovar com cadascú parla una llengua diferent depenent del territori on es situa, l’origen de la seva família, la seva ètnia… Per exemple, si et mous cap a País Bassari et trobaràs el polar o peul, el qual parla la gran majoria.

A més a més, val a dir que la religió musulmana és la predominant, i això influeix en l’idioma amb paraules compartides com en els codis de conducta.

Per últim afegir que l’accés a l’escola en els darrers anys s’ha anat consolidant, sobretot a les ciutats, però cap a l’interior del país encara queda molt a fer. Això fa que no existeixi cap tipus d’alfabetització, ni en francès ni en qualsevol altra llengua i, per tant, que existeixi una desinformació causada per la incomprensió a l’hora d’escriure i llegir notícies, lleis, escrits, etc.

Infants d’un poblat de Kédougou, Senegal

Infants d’un poblat de Kédougou, Senegal

Moneda de Senegal i on canviar diners


La moneda oficial de Senegal és el Franc d’Àfrica Occidental CFA (XOF), que s’utilitza en diferents repúbliques de l’Àfrica.

Bitllet de 500 francs CFA

Bitllet de 500 francs CFA

1€ equival a uns 655 francs. Pots calcular el tipus de canvi actualitzat en la següent taula d’Oanda.


Currency Converter by OANDA

I, per fer-te una idea, alguns preus orientatius a Senegal són:

  • Ampolla d’aigua d’1,5L a botiga: 300-500 CFA.
  • Refresc coca-cola: 500 CFA.
  • Cervesa: 1.000 CFA.
  • Entrepà comprat a botiga o carrer, de formatge o xocolata: 150-300 CFA.
  • 1 plat bàsic d’arròs amb verdures o pollastre: 1.500-2.000 CFA.
  • Transport col·lectiu en sept-place (7 places): 6.000 CFA aprox. (dependrà del trajecte).

Per canviar diners d’euros a francs nosaltres vam fer-ho de diferents maneres. Només arribar a l’aeroport de Dakar, vam treure diners des d’un caixer automàtic i així ja teníem directament francs. D’altra banda, vam canviar euros per francs en un mercat gràcies al guia que teníem en el campament de País Bassari. Ell sap a qui canviar diners, sense patir per un mal canvi de moneda o engany. I, finalment, també vam treure diners en un altre caixer automàtic d’un banc.

El transport a Senegal


Com a tots els països allà on hem viatjat, a Senegal trobem el transport privat i el transport públic. Evidentment, el transport privat és molt més ràpid i econòmic, ja que podem llogar un cotxe o un guia amb cotxe i fer la nostra, sense dependre de ningú. No obstant això, ja que anàvem a l’Àfrica ben profunda vam decidir viure l’experiència 100% i fer ús del mateix transport que utilitzen la majoria d’ells, el transport públic.

De transport públic a Senegal hi ha autobusos, taxis, mototaxis i els famosos sept-place, aquells cotxes antics de la marca Peugeot de 7 places que serveixen per fer trajectes més llargs entre pobles i ciutats.

Vehicle sept-place aparcat a un garatge de Kédougou

Vehicle sept-place aparcat a un garatge de Kédougou

Nosaltres vam fer ús de tots ells i, com que tenim vàries anècdotes i experiències del transport a Senegal, hem preferit recollir-ho tot en aquesta entrada per no allargar aquesta que estàs llegint. Si estàs pensant en viatjar a Senegal, et recomanem 100% que li facis una ullada per tal d’evitar sorpreses…

Com aconseguir una targeta SIM de Senegal


Com que estem fora de la Unió Europea, si volem tenir accés a Internet des del nostre dispositiu mòbil necessitarem fer-nos amb una targeta SIM del país. La targeta SIM a Senegal es pot fer al mateix aeroport a l’arribar, o en qualsevol establiment d’Orange (boutique) que hi ha a les grans ciutats. A Dakar hi ha molts punts d’aquests.

Botiga d’Orange de Dakar on vam comprar la targeta SIM de Senegal

Botiga d’Orange de Dakar on vam comprar la targeta SIM de Senegal

Nosaltres vam fer la targeta en un establiment Orange de Dakar per 1.000 CFA, mostrant el passaport. Només vam adquirir una targeta i el que fèiem era compartir les dades mòbils i així no ens calia fer dues targetes SIM.

Targeta SIM en una boutique d’Orange de Senegal

Targeta SIM en una boutique d’Orange de Senegal

Per activar-la la vam posar en un dels nostres smartphones, substituint-la per l’altra. Allà al mateix establiment d’Orange ens van ajudar per poder activar-la i després vam recarregar la targeta amb 10.000 CFA de saldo en un altre establiment, també d’Orange, que ens va servir tant per trucar com per consumir dades mòbils durant les dues setmanes que vam estar a Senegal.

Establiment d’Orange on vam poder recarregar el saldo a la targeta SIM de Senegal

Establiment d’Orange on vam poder recarregar el saldo a la targeta SIM de Senegal

Seguretat a Senegal


La percepció de la seguretat per a cada persona és diferent, segons les situacions ja viscudes. Senegal, en un inici pot semblar auster i donar la sensació d’inseguretat, però la realitat és que és qüestió habituar-se al ritme i costums quotidians d’allà. És a dir, aprendre a saludar, demanar un taxi, negociar, comprar quelcom… comprendre com funciona la cultura, quins són els codis culturals i de conducta, etc. i de ben segur que sempre trobaràs algú disposat a ajudar-te.

Per això podem dir que Senegal és un país segur, entenent que hi haurà barris, hores i situacions perilloses com a tots llocs del món… cal aplicar el sentit comú. Més val relaxar-se i deixar-se portar pel que et convida el camí, i et sorprendrà! Nosaltres, més enllà d’anar a visitar qualsevol cosa en concret, quan més gaudíem del país era quan sortíem a passejar i observàvem i vivíem situacions, cada dia diferents.

Cultura i societat a Senegal


La societat de Senegal, així com en d’altres països d’Àfrica, reprodueix l’ideari de comunitat, que tal com diu la paraula COM UNITAT, fa referència a actuar, relacionar-se, conviure de forma unida.

El dia a dia a casa d’una família de Kédougou, Senegal

El dia a dia a casa d’una família de Kédougou, Senegal

El sentiment de col·lectiu, de protecció, seguretat, estima… destil·la per totes bandes, des del primer moment del viatge. Qualsevol persona està disposada a ajudar-te amb un gran somriure, a oferir-te compartir el seu plat amb tu, a apropar-te a on vols arribar… i sempre sense demanar res a canvi, simplement un gràcies i un somriure del cor.

Així, et sents que formes part d’aquesta gran família que t’acull per uns dies i que la formen: el recepcionista del hostel, el venedor de la botiga de davant, els nens que viuen a l’edifici del costat, etc.

A més, a Senegal l’arribada de turisme ha anat incrementant-se en els darrers anys i no és tan habitual veure persones que es sorprenguin de trobar-se amb un blanc. Però sí que a l’interior hi ha nens ben petits que ploren si t’apropes o els hi dius alguna cosa… i et criden “toubab” (blanc) per saludar-te. Com quasi sempre,  també hi haurà gent que percep els turistes blancs com gent que té molts diners, independentment de la situació personal de cadascú, o també infants en els garatges o mercats demanant diners i menjar.

És així també com te n’adones de la desinformació que hi ha a nivell de geografia, política, socioeconòmica… que ve des d’una no educació fins a les imatges i fantasies que mostra la televisió, les històries que s’expliquen els uns als altres, etc.

En general les tradicions son força diverses en funció de la ètnia que pertanyen i es pot observar des del bon dia a les celebracions de casaments, naixements, etc.; és a dir, estan molt vives i tenen molta presència i importància en la seva vida.

Finalment destacar que, sobretot a l’interior, els pobles mantenen el seu encant tradicional, amb les cases fetes de fang i canyes, la vestimenta, la música, la dansa, l’agricultura… El cert és que la vida rural es percep com a dura ja que no disposen de tantes eines i/o recursos com els que tenim aquí. Al camp s’hi dedica tota la família, des dels nens fins als avis, per a poder menjar i vendre el que sobri per guanyar una mica de diners. I, tot i la riquesa de naturalesa i tradicions, la llunyania amb les ciutats principals, comporta situacions de pobresa quant a necessitats bàsiques.

Gastronomia i mercats a Senegal


Quant a la gastronomia i mercats, la situació és força semblant que a Guinea Conakry. El menjar més habitual en el dia a dia a Senegal sol ser arròs amb qualsevol acompanyament o salsa. La pasta, la patata, la ceba i el pa també són molt habituals. És a dir, aliments econòmics.

Plat d’espaguetis amb patata, ou dur i salsa per compartir entre 6-8 persones

Plat d’espaguetis amb patata, ou dur i salsa per compartir entre 6-8 persones

L’única diferència que destacaríem és que sí que hi ha una major oferta de restaurants enfocats al turisme, igual que hotels. És present el turisme, sobretot d’Espanya, fins i tot et pots trobar a algú que et parli en castellà o bé algun espanyol que ha muntat un restaurant o hotel per allà.

Les invitacions a menjar són habituals a Senegal, però cal saber que allà gairebé sempre es menja des d’un mateix plat, cadascú amb una cullera o directament amb la mà (sempre amb la dreta).

Arròs amb llet que ens van convidar per dinar en un poblat, a País Bassari

Arròs amb llet que ens van convidar per dinar en un poblat, a País Bassari

Pel que fa als mercats, en general el país està ple de mercats on s’hi pot trobar tota mena de productes, aliments, objectes, mobles. Val la pena endinsar-se en aquests mercats i veure com és el seu dia a dia.

Visitant un mercat de Kédougou, Senegal

Visitant un mercat de Kédougou, Senegal

I així d’autèntic és Senegal, tot un món per descobrir a tan sols 4-5 hores de casa. Esperem que tota aquesta informació us sigui útil si teniu pensat viatjar a Senegal. Una experiència que cal viure, mínim, un cop a la vida!