Si has arribat fins aquí és perquè tens intenció de viatjar a Xina, i això és una molt bona notícia 🙂 En aquesta entrada trobaràs tota mena de consells i informació bàsica per viatjar per lliure per aquest immens país i gaudir de la seva cultura completament diferent a la nostra i plena de contrastos. En marxa!

Continguts de l'entrada

Visat per viatjar a Xina

Comencem amb el més important de tot. I és que per viatjar a Xina és obligatori fer-se el visat. Des de Barcelona nosaltres ho vam tramitar en el Consolat General de Xina a Barcelona, que es troba al barri de Vallcarca i els Penitents, després d’una llarga espera, entrega de molts papers i pagament de les taxes consulars de 60€. No obstant això, des de l’obertura de les oficines del centre de visat xinès a Barcelona, tenim entès que aquest tràmit també es pot realitzar en el centre de visats (CVASC).

Visat per viatjar a Xina

Visat per viatjar a Xina

En el cas de fer el tràmit a Barcelona cal presentar físicament una sèrie de documentació per obtenir al final del tràmit el visat enganxat físicament en el teu passaport:

  • Passaport amb una validesa mínima de 6 mesos des del dia que presentes la sol·licitud del visat, a més a més de dues pàgines en blanc del passaport per així poder adherir el visat xinès.
  • Còpia dels bitllets d’anada i tornada del mitjà de transport amb el que entraràs i sortiràs del país (normalment avió).
  • Documentació que justifiqui mínimament l’itinerari que realitzaràs. El que ve a ser les reserves d’hotel. Nosaltres vam presentar-les totes perquè són molt estrictes, però potser no són necessàries totes. Però com la gran majoria ho vam fer a través de Booking, moltes reserves es poden cancel·lar amb unes hores d’antelació, així que ho vam portar tot reservat, tot i que després vam fer algun canvi en el nostre itinerari.
  • Formulari que cal reomplir amb les nostres dades personals i professionals. Aquí cal anar amb compte sobretot amb el tema laboral, ja que són molt estrictes i segons el que posis et poden donar problemes…
  • Fotografia tipus carnet: sense ulleres, cabell recollit perquè es vegin bé les orelles i amb fons blanc.

L’idioma a Xina

El mandarí és la llengua més parlada del país i també la que més s’utilitza en tot el món. Ni molt menys és l’única que s’utilitza en tot el territori xinès, ja que s’estima que s’hi parlen més de 200 idiomes diferents, inclosos els dialectes.

Quan es viatja a Xina l’idioma sempre és un handicap ja que el nivell d’anglès que tenen és pràcticament nul, sobretot fora de les grans ciutats. Això fa que sigui bastant complicat moure’s pel país i comunicar-se amb la gent. La comunicació no verbal et pot ajudar, tot i que cal tenir en compte que hi ha gestos que són diferents, com per exemple els números.

Per aquest motiu és important dur sempre escrites en xinès les direccions dels llocs, hotels, restaurants, etc. que vulguem visitar i, si hem de preguntar a algú, ensenyar directament el nom o direcció del lloc en xinès.

Descarregar-se una aplicació mòbil de diccionari anglès-xinès-anglès i que es pugui fer servir de forma offline pot ser de gran ajuda en el nostre viatge. Existeix l’aplicació Pleco, un diccionari anglès-xinès-anglès, a través del qual es pot escriure una frase, lloc o necessitat en anglès i la tradueix al xinès. Molt útil per entendre caràcters xinesos de cartells, cartes de restaurant, estacions de tren, etc. Fins i tot tradueix textos de fotografies sense necessitat de fer ús de dades de mòbil.

La moneda de Xina

La moneda oficial de Xina és el Yuan (CNY). Pots calcular el tipus de canvi actualitzat en la següent taula d’Oanda.


Currency Converter by OANDA

Nosaltres sempre recomanem utilitzar la targeta quan es viatja, ja sigui per pagar com per treure diners, però cal anar amb compte amb les comissions. És per aquest motiu que aconsellem utilitzar la targeta VISA BNEXT, la qual no té comissions.

Val a dir que en molts negocis de Xina no disposen de datàfon, incloc aquí hotels i restaurants. És per això que cal dur sempre diners en efectiu a sobre.

El transport a Xina

Hi ha molt turisme intern a Xina, a banda de l’extern, i els bitllets de tren barats desapareixen ràpid, així que cal estar atent a quan surten a la venda, per així comprar-los amb antelació.

Els principals transports que vam utilitzar per fer llargues distàncies van ser, per una banda, el tren i, per altra banda, l’avió per fer vols interns. És molts fàcil fer la reserva online dels bitllets de vol i tren a través de Ctrip, a més de ser econòmics si tenim en compte les llargues distàncies que hi ha. Nosaltres vam viatjar en un tren nocturn i va ser tota una experiència dormir en aquelles lliteres de 3 pisos. Ara bé, a les 5h. del matí la gent ja està en marxa i ja no hi ha qui dormi…

Tren nocturn a Xina

Tren nocturn que vam utilitzar

Nosaltres portàvem totes les reserves dels bitllets ja fetes de casa, perquè vam estar llegint que cal fer-ho amb molta antelació per tal d’evitar ensurts. Així doncs, si ja tens prou clar l’itinerari que faràs, recomanem portar els bitllets ja comprats de casa. D’altra banda, els vols interns també ajuden a estalviar diners i temps, ja que són ràpids. Tot i que és freqüent que en els petits aeroports hi hagi anul·lacions provocades per la meteorologia, com ens va passar a nosaltres a Xi’an.

També comentar que el transport públic a les ciutats, com pot ser el metro o l’autobús, és econòmic i fàcil d’entendre ja que està molt ben comunicat.

Per últim destacar també que a Yangshuo vam llogar bicicletes i moto per fer diverses rutes i excursions per la zona. Molt recomanable!

Ruta en bicicleta per terres de Yangshuo

Ruta en bicicleta per terres de Yangshuo

Internet restringit

Internet està restringit per la “Gran muralla de foc”. Tots aquells llocs que el govern considera que són “perillosos”, estan bloquejats; parlem de Facebook, Google (s’inclou Gmail i derivats), Youtube, així com gran quantitat de portals de notícies internacionals.

No obstant això, hi ha diferents formes de “saltar-se la muralla”, com diuen els xinesos. Per fer-ho es necessita un VPN (virtual private network) que canvia la IP del l’ordinador connectant-se a través d’un túnel virtual a una altra xarxa d’un altre país, generalment d’Estats Units. Es poden utilitzar VPN gratuïtes i de pagament. Per exemple, Free Gate, app gratuïta i que funciona bastant bé. Evidentment de pagament sempre aconseguirem millors resultats.

Seguretat a Xina

Malgrat que en més d’una ocasió ens han intentat estafar (com pràcticament en qualsevol país d’aquest món), la majoria de vegades al carrer o en locals ens han ajudat quan ho hem necessitat. També ens han demanat fotografiar-nos amb ells ja que, deduïm que molts d’ells no deuen haver vist gaires occidentals…

Passejant per Pingyao Ancient City

Passejant per Pingyao Ancient City

En general creiem que Xina és un país molt segur però, evidentment i com a qualsevol lloc, cal anar amb compte de no trepitjar llocs perillosos. Val a dir que nosaltres hem viatjat en transport públic a tots llocs i a totes hores, i en cap moment hem tingut sensació d’inseguretat.

Un altre tema que ens ha cridat l’atenció és que allà a Xina diuen que no cal preocupar-se per deixar les coses sobre la taula d’un restaurant sense vigilar-les. Per exemple, anar al lavabo d’un restaurant mentre deixes sol el teu ordinador Mac sobre la taula. Entenem que les condemnes per robatori a Xina tampoc són les mateixes que tenim al nostre país…

Cultura i societat a Xina

La Xina és immensa i la multitud cobra sentit quan es comença a caminar per les grans avingudes de Beijing o Xangai, o simplement intentant visitar els guerrers de terracota a Xi’an. La sensació d’individualitat s’accentua en quan el nombre de persones augmenta, és a dir, en les ciutats grans amb tantes persones anant d’un lloc a l’altre, es nota una desconnexió entre uns i els altres; cadascú està focalitzat en el seu objectiu d’arribar a algun lloc.

Això es nota molt al metro, tothom en silenci, connectat al mòbil: parlant, llegint, mirant vídeos o jugant a videojocs; el més curiós és que la gran majoria porten els mòbils amb el so en alt i tot s’escolta.

Fent ús del metro, entre xinesos i mòbils

Fent ús del metro, entre xinesos i mòbils

En canvi, en ambients més rurals, les salutacions i converses sorgeixen de forma natural, i topar-te amb algú és motiu per girar-te i disculpar-te o bé començar una conversa.

Per tant, les costums i tradicions són diverses depenent de la zona geogràfica, el mateix passa amb la seva gastronomia. Cal destacar també que el volum de turisme intern és elevat, i que depenent on es viatgi potser només es comparteix espai amb turistes xinesos.

Per últim, afegir que a nosaltres ens va semblar una mica xocant segons quines costums, com per exemple escopir o eructar, estiguis o no davant seu… No obstant això, en general els xinesos ens han donat la sensació que són persones somrients, amables, respectuoses, curioses, treballadores i… sorolloses. Criden bastant i són actius en bona part de les 24 hores del dia. Així que, si tens intenció de viatjar a Xina, prepara’t per viure un viatge intens i ple de contrastos!